И Португалия въвежда пробно 4-дневна работна седмица

Частният сектор в Португалия ще пробва 4-дневна работна седмица от юни 2023 г., а след това промяната ще бъде въведена и публичната сфера, обяви правителството на страната в началото на ноември.

Пробният период за работа по този начин ще е шест месеца. Властите набират фирми доброволци, които да реализират идеята. Все още обаче има неясноти – например какъв брой часове ще трябва да се изработват седмично.

Първоначалното желание е да се достигне до 32 часа от сегашните 40, но целта вече не изглежда толкова възможна, защото правителството не предлага никаква финансова компенсация. Властите ще се ангажират единствено с “техническа и административна подкрепа” за фирмите, въвели по-къса работна седмица. Това е съществена разлика с останалите страни, въвели 4-дневна работна седмица, защото те получиха средства от правителствата си, припомнят в публикации местните медии.

Фирмите ще имат свободата да се договорят с работниците си дали да бъдат ангажирани за 32, 34, или за 36 часа. Тоест в организации, които доброволно участват в този пилотен проект, на служителите може да им се наложи да работят 30 минути или 1 час повече четири дни от седмицата, за да почиват в останалите три. Задължително е обаче това да не се отразява на заплащането им.

Едно от условията за участие в проекта е да се “включи по-голямата част от работниците” в компанията с изключение на големите предприятия, където режимът може да се тества само в няколко отдела.

Частният сектор в Португалия обаче не е сигурен в ефективността на идеята. От Конфедерацията на търговията и услугите и тази на туризма например заявяват, че сега не е моментът да се обсъжда 4-дневна работна седмица, защото страната е в разгара на енергийна криза.
Въпреки кризите въвеждането на по-къса работна седмица набира популярност в Европа. През февруари белгийските служители се сдобиха с правото сами да решават дали да работят четири или пет дни в седмицата. Това обаче не означава, че имат по-малко задължения. Те просто могат да съкратят работното си време, за да почиват повече. Целта беше да се даде свобода на хората. Премиерът Александър де Кро се надяваше споразумението да направи прочутия твърд пазар на труда в Белгия по-гъвкав и да улесни хората да съчетават семейния си живот с кариерата. Според него по-кратката работна седмица би изградила по-динамична икономика.

Причината е, че едва около 71 от всеки 100 белгийци между 20 и 64 години работят. Това е по-малко от средното за еврозоната – около 73-ма и е с цели 10% под заетите работни места в съседните Нидерландия и Германия според данни на Евростат за третото тримесечие на 2021 г.

Във Великобритания пандемията промени навиците на служителите, които допреди това бяха свикнали да посещават 5 дни в седмицата офисите си. Според данни от началото на лятото към момента 23% от жителите на Острова са готови дори да напуснат работа, ако трябва да работят както преди пандемията. Хората отказваха да се върнат в офиса, когато ситуацията с COVID-19 се нормализира, и това наложи прилагането на експеримента и там. Работодателите се надяваха въвеждането на по-кратка седмица да задържи служителите, които настояваха да имат повече време за личен живот. По-кратката работна седмица на Острова вече се обмисля да бъде въведена официално, след като шестмесечният пробен период беше обявен за “изключително успешен”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *