Индексът на МКП за глобални права: Пандемията насочва вниманието към правата на работниците

Индексът на Международната конфедерация на профсъюзите за глобални права за 2021 г. показва редица тревожни тенденции: как правителствата и работодателите са използвали пандемията, за да уволнят работници, които са разкрили жизненоважна информация за разпространението на вируса на работните места; нарушени права на колективно договаряне; засилено наблюдение на работниците и подкопано право на личен живот; ограничена свобода на словото и събранието, съобщиха от конфедерацията.

Данните сочат:

 • Работните места стават по-малко безопасни, с повече ограничения върху профсъюзната дейност в Беларус, Колумбия, Камбоджа и Мианмар.
 • Надзорът над работниците се увеличава, като наблюдението на Amazon в складовете на компанията се превръща в световен скандал.
 • Правата се премахват, когато правителствата приемат репресивни закони в Хондурас, Индия, Индонезия, Словакия и Уругвай.

Генералният секретар на МКП Шаран Бъроу каза: „Пандемията COVID-19 опустоши работните места, общностите и живота. Глобалният индекс на правата разкрива срамен списък на правителства и компании, които са провеждали антисиндикална програма в лицето на работници, които са застанали на първа линия, осигурявайки функционирането на икономиките и общностите. Когато COVID-19 удари, научихме кои са героите. Работниците навсякъде се грижеха за болните, слагаха храна на нашите маси и поддържаха икономиката в движение. Но въпреки всичко, работниците са подложени на натиск, както никога досега. Правителствата и работодателите са използвали пандемията, за да експлоатират хората, от които зависи светът, като засилят наблюдението, нарушават споразуменията, уволняват работници, блокират и сплашват синдикатите и прибягват до насилие и убийства.“

В Зимбабве синдикални лидери, например, бяха преследвани, след като работници предприеха стачни действия за осигуряване на неплатени надбавки за пандемия, а Фалабела, търговец на дребно, уволни 22 складови работници в Перу, които поискаха защита на здравето и безопасността срещу коронавируса.

2021 г. е година, в която демокрацията е подложена на нова атака, тъй като броят на държавите, възпрепятстващи регистрацията на синдикати, се е увеличил от 89 държави през 2020 г. на 109, а броят на държавите, в които свободата на словото и събранията е била отказана или ограничена, се е увеличил от 56 през 2020 г. до 64 тази година.

В Белгия, Канада, Ел Салвадор, Хаити, Унгария, Йордания, Малайзия, Мианмар и Словакия се наблюдава влошаване на рейтинга им през 2021 г. В Мианмар се е увеличил до категория 5+ и там няма гарантирани права заради разпадането на принципа на правовата държава.

Синдикалните лидери от Камбоджа, Хонконг и Мианмар бяха подложени на арести, които подкопават правата на представителите на работниците.

Въпреки някои положителни законодателни действия – Закона за синдикатите в САЩ, законодателството за надлежна проверка на компаниите в Европейския съюз, което да ги държи отговори, са необходими много повече усилия.

Ще е необходим Нов социален договор с работни места, права, социална защита, равенство и включване, за да се възстанови доверието, разрушено от репресивните правителства и компаниите, които злоупотребяват, посочват от МКП.

Близкият изток и Северна Африка са най-лошият регион в света за работещи хора от осем години насам. Либия, Палестина, Сирия и Йемен все още бяха обхванати от конфликт и основните свободи и права в тези страни бяха потъпкани.

Десетте най-лоши страни за работещи хора през 2021 г. са Бангладеш, Беларус, Бразилия, Колумбия, Египет, Хондурас, Мианмар, Филипините, Турция и Зимбабве.

Осмото издание на ITUC Global Rights Index класира 149 държави по степента на зачитане на правата на работниците. Основните тревожни заключения са:

 • 87 на сто от страните са нарушили правото на стачка.
 • 79 на сто от страните са нарушили правото на колективно договаряне.
 • 74 на сто от страните изключват работниците от правото да създават и да се присъединяват към синдикати.
 • Броят на страните, възпрепятстващи регистрацията на синдикати, се е увеличил от 89 през 2020 г. до 109 през 2021 г.
 • Две нови държави влизат в списъка на десетте най-лоши страни за работниците (Беларус и Мианмар).
 • Броят на държавите, които отрекоха или ограничиха свободата на словото, се увеличи от 56 през 2020 г. на 64 през 2021 г.
 • Работниците са били изложени на насилие в 45 държави.
 • Работниците не са имали, или им е ограничаван достъпът до правосъдие, в 65 процента от държавите.
 • Работниците са претърпели произволни арести и задържания в 68 държави.
 • Синдикалисти са убити в шест държави: Бразилия, Колумбия, Гватемала, Мианмар, Нигерия и Филипините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *