Инициативата на САЩ за глобален корпоративен данък си пробива път

Брюксел ще подкрепи инициативата на САЩ за налагане на глобален минимален корпоративен данък, обяви през април говорителят на Европейската комисия Дан Фери.

„Оставаме ангажирани да гарантираме, че всички предприятия, включително дигиталните, плащат справедливия си данъчен дял, където това е основателно дължимо“, каза той на брифинг във вторник за пресата, отбелязвайки, че дискусията трябва да се проведе в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество Развитие (ОИСР).

В началото на април новинарският уебсайт Axios съобщи, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън планира да призове за прилагане на минимална ставка на корпоративния данък в световен мащаб, за да се обезкуражат компаниите да се пренасочват към офшорни зони.

„Увеличението на данъците е да се гарантира, че правителствата разполагат със стабилни данъчни системи, които събират достатъчно приходи, за да инвестират в основни обществени блага и да реагират на кризи, и че всички граждани справедливо споделят тежестта на финансирането на правителството“, ще посочи г-жа Йелън, според Axios.

На 8 април ръководителят на Световната банка предупреди световните лидери да не определят твърде висока глобална минимална данъчна ставка за компаниите. В интервю за Би Би Си Дейвид Малпас заяви, че не иска да вижда нови правила, които да възпрепятстват способността на бедните страни да привличат инвестиции. 21-процентният глобален минимален корпоративен данък, поискан от министъра на финансите на САЩ,  „ми се струва като … висок“, добави той.

Активната дискусия по идеята за данъка и плановете да бъде постигнато съгласие по него до средата на годината е поредното доказателство накъде върви европейският и световен данъчен дебат. Подобни тези КНСБ защитава от много време, като те бяха залегнали в нашата визия за това как трябва да изглежда данъчната система в България, която представихме през лятото на 2020 г. Идеята за подобен тип облагане не е нова и стъпва върху широка емпирична основа и множество изследвания на световно известни икономисти и финансисти във сферата на данъчното облагане – Емануел Саез, Габриел Зукван, Тома Пикети, Ангъс Дийтън и т.н., част от които са били дори носители на Нобелови награди по икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *