Ивайло Пеев: С мярката 60/40 успяхме да задържим персонала в “Мизия-96”

Ивайло Пеев е синдикален председател в завод „Мизия -96“ АД, гр. Плевен. Той е счетоводител във финансово-счетоводен отдел от 1999 г. Още след постъпването на работа се записва в синдикалната организация, която е към Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост – КНСБ. През 2003-2008 година е бил на длъжност секретар и от 2008 г. е председател на синдикалната организация в завода, която е с над 50-годишна история и с наброяваща численост от 85 -90 % членска маса през годините.

– Извънредното положение, обявено през 2020 г., и стагнацията на пазара в Европа поставиха пред голямо изпитание производителите на облекла, особено фирмите от шивашката промишленост, работещи на ишлеме. Каква е ситуацията към днешна дата?

– Смисълът на синдикалната организация е да се помага на хората. Освен работната заплата, придобивките и условията на труд, ние обръщаме внимание в чисто човешки план на служителите си, защото в момента стресът е огромен и това поражда допълнителни проблеми. Особено през последната година ситуацията е много трудна. Шивашката промишленост в България основно шие на ишлеме. Клиентите ни са от ЕС и имаме много малко контрагенти от САЩ и Канада, процентът е нисък. Нашият пазар е ЕС, той е стагниран от пролетта насам и никой не поръчва в големи обеми, даже някои изобщо не поръчват. Неизвестността ги плаши, а и самите купувачи първо мислят как да се предпазят, как да се лекуват и на последно място остава желанието за купуване на ново облекло. Стагнацията в шивашкия бранш много ни удари, но това не е тенденция само в нашия сектор.

– При посещението на г-н Пламен Димитров в „Мизия“ през есента на миналата година беше обсъден фактът, че ръководството на предприятието се възползва от мярката 60/40. Все още ли е така?

– Да, при нас мярката действа още от първия период, обхващащ  1 юли – 30 септември 2020 г. След това до 31.12.20 г. и сега разбрахме, че мярката е удължена и ние ще продължим отново. Надеждата ни е, че в Европа нещата ще се успокоят, особено след ваксинацията. Не е засегнат само нашия бранш, всички икономики по света пострадаха от пандемията. Хората не могат да изпълняват своите задължения, като работници и служители. Нашите надежди и очаквания са положението в Европа да се нормализира след месец април. Зимата е най-трудния период, особено февруари месец, но една икономика не може да бъде затворена до безкрайност.

– На срещата през октомври месец миналата година от мениджмънта споделиха, че ще се търсят нови пазари и че към онзи момент няма съкращения на служители. Към днешна дата ситуацията запази ли се или има промяна?

– Не, нямаме съкратени работници. Процесът е естествен имаме постоянно напускащи и постъпващи на работа при нас работници. Персоналът ни, учудващо за една година е намалял по естествен път. Обемът на производството ни е намалял с 8-9% за една година, което е нормално, като се има предвид , че има фирми от нашия бранш, които изобщо спряха да работят. Идеята ни е точно с това възползване от мярката 60/40 да задържим персонала. Много трудно се намират обучени и подготвени кадри. Пазарът на труда много се промени и светът вече не е свободен за намиране на работа. Свободата на движение се намали и вече няма такъв наплив към чужбина и към традиционните дестинации за намиране на работа – Великобритания, Германия, Испания.

– Успяват ли работниците да си изпълняват нормите и оттам нивото на заплащане и спазва ли се КТД?

– Заплатите са на определено ниво. Те няма как да се върнат към стойностите, които са били преди Ковид кризата, когато е имало клиенти и големи поръчки. При положение, че търговските центрове по света, а и в България са затворени и няма къде да се излага произведената стока, поръчките са стопирани, защото клиентът, когато поръчва и произведеното стои с месеци в някой склад, то после не може да бъде реализирано на пазара, защото е негодно за употреба. И по този начин клиентът губи пари. Нашите служители имат работа, но икономическият спад в световно ниво няма как да има скок на доходите. Целта на държавата с мярката 60/40 е да предпази хората социално и да им гарантира доход. КТД  беше подписан през октомври месец миналата година за срок от две години и се спазва стриктно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *