Иван Тодоров: От началото на ковид кризата в “Каолин” не е съкратен нито един работник

На 6 октомври Пламен Димитров се срещна със синдикални членове в „Каолин Глобал“ община Ветово.  По време на разговорите бяха повдигнати редица въпроси, които касаят дискриминация спрямо синдикалните членове, изпълнението на социално-битовия пакет и предстоящото подписване на новия КТД през следващата година. Разговаряме с Иван Тодоров, председател на синдикалната организация в „Каолин Глобал“ от 30 години. Той работи от времето, когато е било държавно предприятие, след това идват първата и втората приватизация.

– На срещата, която се проведе, Вие споменахте, че откакто работите в предприятието, за първи път изпитвате притеснение. Какво Ви тревожи?

– Виждате каква е обстановката в страната, а при нас е още по-страшно, защото регионът ни е смесен, има много хора, които се връщат от чужбина и в момента във всичките ни фабрики има заразени хора. Ние сме конгломерат от много заводи. Планът ни се изпълнява в рамките на допустимото.  Да се надяваме, че ще успеем да си изпълняваме поръчките.

– На срещата споделихте, че 80 човека от администрацията са ощетени в рамките на КТД през последните три години. Какво смятате да предприемете в тази посока?

– От 1 януари 2021 г. влизаме в процедура на договаряне на нов КТД. На срещата, която проведохме с ръководител „Човешки ресурси“, се договорихме в новия колективен договор  да се предвиди тези 80 човека от административния персонал – наши членове, да не бъдат ощетени. Точната клауза за работните заплати по КТД да се изпълнява спрямо тях. Това е единственото нарушение, всички останали договорености досега са се изпълнявали.

– От мениджмънта на предприятието с огромно притеснение казаха, че за последните 8 месеца, оборотът върви надолу и че за първи в историята на компанията са затворени три фабрики. Според Вас тази тенденция дали ще се запази предвид сегашната ситуация?

– Фабриката в Устрем изпитва затруднения, но ще изплуваме. Засега успяваме да задържим положението и да не допускаме съкращение на персонала. Успяхме да намерим пазари и втората смяна заработи и тя. Работодателят казва, че финансово вече фирмата е догонила нивото, на което е била преди обявяването на епидемията от Ковид-19.

– Ръководството се е възползвало от мярката 60/40 за три месеца. Сега продължава ли прилагането на тази мярка?

– Хубаво е, че има диалог между синдиката и работодателя. Успяхме в тежките месеци –  март, април, май, когато беше затворена цялата страна и всички предприятия спряха да купуват продукция, тогава попаднахме и в изискванията за прилагане на 60/40. В следващите месеци ние догонихме нивото от предходната година. За периода, в който се появи Ковид -19, не е съкратен нито един работник. Комуникацията ни е трудна, защото управлението се намира в София. За първи път допуснахме нарушаване на КТД.  При предишните собственици, които бяха българи, комуникацията беше ежедневна и течеше много леко. Сега с германското управление нещата стоят доста по-различно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *