Йонетка Йончева за проекта за обучение на безработни лица: Финалният изпит даде отлични резултати

През юни стартираха обученията на безработни лица по проект  “С нови зелени и екологични знания и умения към нова заетост”. Той се осъществява от Конфедерацията на независимите синдикати в България и е част от Националния план за действие по заетостта през 2022 г.

Тази година в община Ботевград се провеждат курсове за квалификация по специалността „Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца“. 

Йонетка Йончева – общински координатор на КНСБ в Ботевград, обобщи данните за обучението в района.

 

– Колко безработни лица се възползваха от курсовете по проекта на КНСБ „С нови зелени и екологични знания и умения към нова заетост“ тази година?

– Тази година възползвалите се от курса безработни лица бяха 15 души.

– Повече или по-малко бяха кандидатите спрямо миналата година?

– През 2021 г. в Ботевград имахме три групи – по професиите на еколог, помощник-възпитател и социален асистент, а през тази година имаме само една група от обучаващи се за помощник-възпитатели.

– Как беше определено курсът във Вашата община да бъде по професията „помощник-възпитател“?

– Община Ботевград кандидатства за всичките възможни специалности, но беше одобрен курс само по професията „помощник-възпитател“.

– Какви са шансовете за реализация по тази професия в региона?

– На територията на община Ботевград имаме единадесет детски градини и две детски ясли, в които завършилите успешно курсисти биха могли да кандидатстват при желание.

– Каква обратна връзка от преподавателите в курса получавате? Каква е тяхната оценка за курса и за курсистите?

– Преподавателите оценяват курса като ефективен и полезен за обучаемите. Той дава възможност за придобиване на нови компетенции и за реализиране на пазара на труда.

– А какви са отзивите на обучаемите? Мотивирани ли са те?

– Обучаемите имат мотивация за започване на работа поради добрата подготовка по професията, що се отнася и до лекциите, и до практическото обучение.

– В края на юли се проведе финалният изпит на обучаемите. Каква беше успеваемостта?

– Успеваемостта бе отлична и много добра.

– Какво предлага Община Ботевград за успешно завършилите?

– Към 01.09.2022 на територията на община Ботевград се разкрива  нова възрастова група към детската градина в село Литаково и две групи в детска градина „Кокиче“ в гр. Ботевград, където биха могли да кандидатстват за позицията помощник-възпитател и да се реализират.

– Имате ли данни каква част от миналогодишните курсисти са се реализирали в професията, колко са получили предложения за работа?

– За завършилите през 2021г. помощник-възпитатели и социални асистенти единадесет курсисти започнаха работа по различни проекти и в детски градини.

– Бихте ли могли да споделите колко от завършилите успешно тази година ще получат предложения за работа?

– Всеки един успешно завършил участник в обучението има реален шанс да получи предложение за работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *