Как изкуственият интелект и цифровизацията определят бъдещето на работните места

Експерти в сферата на новите технологии обясняват ползите от въвеждането на изкуствения интелект на работното място.

От възприемането му като заплаха за човека до оценяването му като помощен инструмент, изкуственият интелект промени из основи света на бизнеса. Наред с дигитализацията употребата му на немалко работни места стана неизбежна, особено поради възникващите предизвикателства на пазара на труда като по-голямо текучество, неангажирани служители и намалена производителност.

Според стамфордската изследователска компания “Гартнър” броят на компаниите, които инвестират в изкуствен интелект, е нараснал с 270% между 2015 и 2019 г. Световният пазар на ИИ се оценява на над 136 млрд. долара през 2022 г. и се очаква да нарасне с 38% през 2023 г. Прогнозите са, че до 2030 г. пазарът ще достигне 1,81 трилиона долара. От тези цифри става ясно, че работното място днес изглежда коренно различно в сравнение с това преди няколко години.

Благодарение на изкуствения интелект създаването на среда за подбор на най-добрите таланти вече е много по-лесно. Докато някои отдели по човешки ресурси към много фирми губят конкурентни предимства, като не приемат технологични постижения като ИИ, други вече са на гребена на вълната. Резултатът е видима промяна във всички функции на “Човешки ресурси”, включително набирането на персонал, ангажираността и вземането на организационни решения.

Използването на инструменти за набиране на персонал с изкуствен интелект спестява време, пари и усилия чрез интегриране на автоматизацията в процеса на наемане. От предварителната проверка на потенциалните кандидати до анализа на техните нагласи по отношение на длъжностните характеристики, ИИ е в помощ на специалистите по човешки ресурси във всяка стъпка от процеса на наемане. Той може да помогне при преглеждането на автобиографии и на препоръки, на филтрирането на профили от голям набор от кандидати, за да се подберат най-добрите от тях.

ИИ предоставя също данни за представянето на служителите, както и за индивидуалния и екипния напредък. Той прогнозира и идентифицира областите на подобрение, рационализира организационния работен процес, автоматизира събирането и анализа на данни и събира информация, до която специалистите по човешки ресурси не биха имали достъп преди. С помощта на изкуствения интелект и прогнозния анализ вече е възможно да се извличат интензивни данни и да се анализират с по-голяма скорост, което води до по-добро и по-бързо вземане на решения. По този начин HR-специалистите могат лесно да предприемат действия въз основа на реални цифри, като например защо нивото на ангажираност на екипа или на отделния служител намалява.

С нарастващия акцент върху създаването на работно място, ориентирано към нуждите на служителите, предприятията правят всичко възможно, за да поддържат работещите в тях удовлетворени и в добра работна кондиция. Повечето от тях инвестират в предприемането на мерки, политики и програми, за да подобрят нивата на ангажираност на служителите си.

Определянето на такива политики не променя ситуацията, ако администрацията не анализира постоянно цифрите и не работи активно по отстраняване на недостатъците. Именно тук се намесва изкуственият интелект. Той може да сканира всички данни за служителите и да помогне на специалистите по човешки ресурси да оценят удовлетвореността, благосъстоянието, задържането или степента на умора на служителите само за миг. Той може да измерва и анализира настроенията на служителите и да прогнозира какво точно трябва да направят, за да подобрят ангажираността си. От специалистите по човешки ресурси се изисква само да приоритизират проблемите, които се нуждаят от внимание, и да реагират с действия.

Нарастващото присъствие на изкуствения интелект дава възможност на HR-специалистите да разработват персонализирани програми за благосъстоянието на служителите в зависимост от тяхното настоящо здравословно състояние, здравни цели и предпочитания. Усъвършенстваните програми, подкрепени от ИИ, могат също така да използват целите и предизвикателствата на служителите, за да увеличат участието им и да възнаградят постиженията им.

Преносимите устройства с изкуствен интелект ефективно помагат на служителите да следят здравето си с отчитане на крачките, сърдечния ритъм, броя на изгорените калории и други подобни. ИИ се очертава и като ефективно решение за управление на проблемите с психичното здраве на служителите с помощта на чатбот в реално време.

С намесата на изкуствения интелект програмите за обучение и преквалификация също получиха така необходимия рестарт. Вече е възможно да се обърне внимание на всеки служител с персонализирана програма за обучение, съобразена с индивидуалните му нужди. Това съчетаване на съдържанието помага на HR-специалистите да създават гъвкави и адаптивни програми за развитие. Освен това то предоставя данни, които илюстрират как допринася за цялостното представяне на бизнеса. Коучинг чатботовете са на разположение, за да предложат допълнителната подкрепа, която е необходима по пътя на допълнителната квалификация, с отговори в реално време на често задавани въпроси.

В заключение, изкуственият интелект вече не е “бъдещето на работното място”. Той е настоящата реалност. Интегрирането му в администрирането на човешките ресурси само ще помогне на бизнесите да работят по-добре с актуални и безгрешни данни. Всъщност ИИ се е превърнал в стратегически актив в ръцете на специалистите по човешки ресурси за по-богати иновации в работния процес.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *