Кампанията “Не си сам” подкрепи 267 синдикални членове

267 синдикални членове, заболели от Ковид-19, са подкрепени до момента в рамките на благотворителната кампания “Не си сам”. Тя продължава вече пети месец, след като на 1 май стартира по инициатива на КНСБ, нейните основни членове и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”. Към момента изплатените еднократни помощи са за общо 64 хил. лв.

На база получените данни от основните членове и регионалните съвети на КНСБ към настоящия момент заболели от Ковид-19 са 315 синдикални членове от 24 области, 40 населени места и 80 предприятия и учреждения от 16 основни членове на КНСБ. Заявления са подпомогане са подали 267 от засегнатите от ковидпандемията.

От 25 септември към условията за отпускане на помощи от Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ беше добавен още един критерий – заразеният синдикален член да бъде на болнично личение. Критериите за достъп до подпомагане от благотворителния фонд са следните:

  1. Членство в КНСБ;
  2. Потвърдена положителна проба за COVID – 19;
  3. Основният член, в който заболялото лице членува, да не разполага със солидарни фондове или други механизми за подпомагане;
  4. Синдикалният член, диагностициран с положителна проба за COVID – 19 да бъде приет за лечение в болница.

Необходимо е да бъдат придставени заявление-декларация, попълнено от председателя на СО и изпратено по имейл или поща при констатиране на заболяването и епикриза или друг документ, удостоверяващ диагнозата и че лицето е поставено на болнично лечение (може да се представи и в последствие след изписването на пациента).

Част от основните членове на КНСБ разполагат с действащи фондове за подпомагане на техните членове. От стартирането на кампанията до месец септември Федерация на синдикатите от здравеопазването е подпомогнала 85 заболели от COVID-19 синдикални членове, като се изплатени помощи по 350 лв. на човек за общо 29 750 лв. Подпомогнатите членове са от медицинските центрове и болници в Бургас, Добрич, Кюстендил, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Плевен, Смолян, Ямбол,  УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, София, Център за спешна медицинска помощ – гр. София, Детско и училищно здравеопазване – София, РЗИ – Благоевград. Поради изчерпване на ресурсите на солидарния фонд на ФСЗ, изплащането на помощи е временно преустановено.

Преди дни Синдикатът на българските учители обяви, че ще бъдат подпомагани заболели от коронавирус членове на синдиката, които са на болнично лечение с еднократна помощ от 150 лв. На този етап от СБУ се набира информация за пострадалите от ковидпандемията учители и нуждите от финансова помощ.

На 1 октомври 2020 г. на заседание на ИК на Независима синдикална федерация на енергетиците в България (НСФЕБ) е взето решение Централата на НСФЕБ да подпомага заразените с COVID-19 членове с парична помощ от 150 лв. за сметка на бюджета на федерацията за 2020 г.  Към момента в НСФЕБ са подадени заявления за помощ от 13 синдикални членове.

За членовете на федерации, синдикати и съюзи на КНСБ, които не разполагат с фонд или други правила за подпомагане, се отпуска финансова помощ от Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“. Тя е 150 лв. на заболял член. До момента е оказана подкрепа от благотворителния фонд на 169 членове на КНСБ за общо на 26 000 лв.  Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост осигури допълнителна помощ от 50 лв. за членовете на федерацията към изплатената помощ от благотворителния фонд и така членовете на ФНСОЛП получиха по 200 лв. Общо са доплатени 4500 лв. за 90 членове. От НСФЕБ са поети за подпомагане 13 членове с помощ от по 150 лв. От Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и Национален браншов синдикат „Водоснабдител” са добавени още 1300 лв. пощи за членове на двете федерации.

В подкрепа на кампанията по сметката на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” до момента са постъпили целеви финансови средства от 20 764 лв. С дарения в подкрепа на кампанията се включиха няколко от основните членове, регионални съвети и синдикални организации на КНСБ, предприятия и физически лица. Всеки, който иска да помогне, може да подкрепи кампанията, като преведе средства по банковата сметка на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“:

IBAN: BG34UNCR76301010291100; BIC код UNCRBGSF; УниКредит Булбанк

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *