КНСБ на среща с БСП: Трудът вади от бедността, но това ще е вярно у нас през 2025 г.

КНСБ проведе на 26 март онлайн среща с кандидат-депутати от БСП, на която бяха обсъдени предложенията на конфедерацията в Меморандума за социално-икономическо развитие на България през следващите 4 години и вижданията на партията по ключови за страната въпроси.

В срещата участваха ръководството на КНСБ, председатели на част от федерациите и представителите на БСП Кристиан Вигенин, Цветелина Пенкова, Георги Гьоков, Димитър Данчев и Пламен Милев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи важните цели и политики, заложени в петте области на Меморандума.
В него е залегнал макроикономически сценарий, според който през следващите 4 години БВП на България ще расте с около 5 до 7% в номинално изражение. „Ние не допускаме, че с влизането в Еврозоната през 2024 г. инфлацията ще бъде повече от 2-3%. Нашият сценарий допуска през 2025 г. брутният продукт от сегашните 117 млрд. лв. да приближи до 150 – 160 млрд. лв., което означава на годишна база да добавяме някъде около 7-8 млрд. лв. в номинално изражение“, каза Димитров. Той обясни, че сегашният бюджет също има доста резерви и възможности и може да си позволи между 3 и 5 млрд. лв., като допълнителен разход в социално-икономически план на годишна база.
Димитров посочи още, че огромна инжекция икономиката ни очаква по линия на европейските фондове и това ще бъде тласъкът за зеленото и дигитално ѝ преструктуриране.
Пред кандидатите за следващия парламент той посочи и проблема с конвергенцията на доходите и настояването на КНСБ за годишен ръст от 12-13% на средната заплата и със 17-18 процента на минималната работна заплата. Стремежът е работещият на минимална работна заплата през 2025 г. да получава 1235 лв. и така да бъде изваден от бедността.
„Най-накрая през 2025 година няма да има работещи бедни. В момента те са около 700 -750 000 души. Важното политическо послание е, че трудът всъщност вади от бедността. В момента това не е вярно. В икономически план, потреблението е основният двигател, то би стимулирало и би дало тази динамика, която всички искаме за ръста на средната работна заплата“, каза още президентът на КНСБ.
С представителите на БСП бе дискутирана данъчната система на страната и предложенията на конфедерацията за реформирането ѝ. Лидерите на федерациите пък поставиха значими въпроси в сферата на здравеопазването, образованието, транспорта, индустрията, земеделието, ВиК сектора.
Запис на срещата можете да гледате в Youtube канала на КНСБ (https://youtu.be/QBjzGt9Siq8), както и във фейсбук страницата на конфедерацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *