КНСБ с призив: Безопасните условия на работното място да станат основно трудово право!

На 28 април отбелязахме Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници. Датата е обявена и за Световен ден за здравословен и безопасен труд.

Мотото на кампанията за 2021 г. е: „Здравето и безопасността на работното място са ВАШЕ ПРАВО. Да запазим живота на работното място“!

КНСБ подготви писмо до министъра на труда и социалната политика, с което призовава страната ни да подкрепи решение за включване на безопасните и здравословни условия на труд в рамката на основните принципи и права на труда. Инициативата е на Международната организация на труда и е залегнала в Декларацията за 100-годишнината ѝ през 2019 г.

Признаването на това право би подобрило прилагането на международните стандарти за здраве и безопасност в националното законодателство и практика; би насърчило по-широко признаване и придържане към правата, посочени в конвенциите на МОТ, като правото на отказ от опасна работа, необходимостта от консултации с работници и представители на синдикатите и би спомогнало за увеличаване на ресурсите за здравословни и безопасни условия на труд на международно и вътрешно ниво; би  спомогнало за включване на безопасните условия на труд в търговски споразумения и многостранни договорености.

Според МОТ в резултат на трудови злополуки, или свързани с работата заболявания, всяка година умират над 2,7 млн. души. Ежегодно 270 млн. се нараняват на работното си място, а 160 млн. броя са професионалните заболявания. Загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на 4% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб.

По традиция в памет на загиналите работници бяха поднесени цветя и венци пред мемориалната плоча, поставена до централата на КНСБ в столицата. Почит отдадоха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът д-р Иван Кокалов, зам.-председателят на БСК Димитър Бранков, директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ д-р Асен Балтов, лидери на федерации.

Пламен Димитров отдаде почит на героите, които по време на пандемията са на първа линия с риск за живота и здравето си. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички, пострадали и починали по време на работа.

Кризата с COVID–19 ни показа колко сме уязвими и колко опустошителни могат да бъдат последствията. В тези тежки времена ставаме свидетели на истинския героизъм на здравните работници, които са на предната линия в борбата с коварното заболяване, на работниците в промишлените предприятия, на чиито усилия се крепи икономиката на страната в момента, на транспортните работници, на тези, които произвеждат храната ни, на полицаите, отговорни за спазване на мерките против разпространение на коронавируса и на всички други, които с риск за здравето си всеки ден са на своите работни места, каза Димитров.

КНСБ не спира да апелира за създаване на по-здравословни и безопасни работни места. Ето защо тази година конфедерацията стартира кампания „Да спрем рака на работното място!“, обяви президентът на КНСБ. Борбата с раковите заболявания е един от основните приоритети на ЕС. С над 120 хил. починали за една година те продължават да бъдат на първо място сред причините за смъртните случаи в ЕС, свързани с работата. Последните промени в европейската директива и националната наредба за защита от канцерогени и мутагени при работа е много важно подобрение в законодателството. Потенциалните нови предизвикателства за управлението на опасните съединения, като токсичните за репродукцията вещества и наноматериалите, също се превръщат в проблем.

Според КНСБ борбата с раковите заболявания на работното място, причините за тях и мерките за защита в нашата страна не са на нивото на другите държави в ЕС. Необходимо е да се разработи национална стратегия, която да повиши информираността сред социалните партньори, да се набележат конкретни действия, свързани със събиране на данни, изследвания и анализ на раковите заболявания, мерки за превенция.

Кризата с Ковид-19 също ни показа колко важни са безопасните условия на труд, колко сме уязвими и колко опустошителни могат да бъдат последствията. КНСБ настоя за промени в нормативните актове, свързани със защита на работещите от биологични агенти и включването на SARS-CoV-2 в обхвата на наредбата. Това вече е факт и дава първата правна възможност за защита на работниците на първа линия при здравни усложнения след заболяване от Ковид-19. По наше настояване териториалните звена на НОИ получиха указания за признаване на Ковид-19 за професионална болест за медиците на първа линия при спазване на съответните процедури. За съжаление, заболелите лекари, медицински сестри и санитари са над 10 000.

КНСБ не е безучастна към съдбата на децата, останали без родители заради трудови злополуки. В продължение на 23 г. с подкрепата на „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов” се изплащат стипендии на децата на миньори, полицаи, учители, шофьори, железничари и др., част от които са били членове на КНСБ. От 1998 г. досега заделените от фонда средства за подкрепа на децата без родители са над 400 хил. лв.

Към момента стипендиантите на благотворителния фонд са 39. За съжаление, от началото на 2020 г. добавихме още 3 деца в списъка със стипендиантите – 4-годишно момиченце, чийто баща е загинал при трудова злополука в ТЕЦ „Марица изток 2“; 14-годишно момиче, майката на което загуби живота си при боледуване от Ковид–19 в края на миналата година (тя е била учителка в СУ „Васил Левски” – гр. Севлиево, член на СБУ); 13-годишно момиче, майката, на което губи битката с Ковид–19 в началото на март 2021 г. (майката е била служител в Общинска администрация – Бургас, член на ФНСДУО).

Финансовите средства се осигуряват чрез дарения, като се организират благотворителни кампании и инициативи. Всеки, който желае да помогне, може да изпрати и SMS с текст DMS POMOGNI на 17 777. Цената е 1 лв.

Нека тази вечер да запалим свещ в домовете си в знак на подкрепа на пострадалите от Ковид-19 работници от целия свят и да покажем почит към паметта на загиналите при трудови злополуки наши братя и сестри!

Помним мъртвите и ще се борим за живите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *