Коледно парти в офиса? Мисията не е невъзможна

За много хора купон по време на коронавирус пандемия не е особено предпочитан начин да отпразнуват края на 2021 г. Дори служителите, които са държат да видят колегите си на живо, може да не се чувстват комфортно при мисълта за ръкостискане, свалени маски и затворени помещения. Но и късна следобедна среща през онлайн платформа с десетки души също не се приема като идеалния вариант.

Подобно на дебата за връщането на работното място, подходите към празничните партита в офиса по време на пандемията са различни. Някои работодатели остават предпазливи и служителите остават напълно отдалечени. Други предприемчиви хора организират виртуални коктейли, състезания за най-добър костюм или занаятчийски работилници, за да направят по-атрактивни виртуалните празнични тържества.

Предизвикателството на срещите в реална среда

Разбира се, привлекателността на събития лице в лице надделява.

Представител на американския екип на британска компания, който се стреми да спазва 50-процентно съотношение на работници в офиса и от разстояние, споделя, че тази година няма да има офис парти. Но вместо това организират тържество за набиране на средства за дарения, съобщава сайтът hrdive.com.

Почти всички приемат предложението. Никой не е отказал поради опасения относно COVID, макар че ръководството на компанията има твърда позиция по отношение на предпазните мерки.

Неваксинираните служители трябва да бъдат маскирани, докато работят в офиса. А присъстващите на тържеството трябва да се тестват поради увеличения риск от връщането на толкова хора на работното им място.

Подходът на компанията е да не упражнява стриктен контрол. „Знам, че някои компании може да изберат да направят това… Имаме щастието Ню Йорк да има доста строги правила, така че не е нужно да сме лошите в прилагането на наистина строги протоколи за това кой може и кой не може да влезе на купона“.

За много компании пък работят трети страни, които събират предварително сертификати за ваксинация чрез портал, така че отделът по човешки ресурси да не се занимава с това. И се прави така, че всеки, който е там, знае, че всички присъстващи са в безопасност и защитени. За компании, които искат да бъдат по-предпазливи, това е чудесна опция.

Британска технологична компания наскоро публикува проучване, в което само 3% от отговорилите казват, че идеалното им офис парти би било виртуално. „Хората правят всичко възможно, за да компенсират загубата на коледно събиране с колеги миналата година“, споделя представител на компанията.

Безопасността е от ключово значение, възможността за празнуване също

Маркетинг мениджърът на друга британска компания разказва, че в нейната компания има „огромен приток“ на запитвания за празнични събития. От нейна гледна точка обаче, разделението между виртуални партита и такива лице в лице продължава да бъде балансирано. „Виждаме много хора, които търсят виртуални опции, тъй като те предлагат сигурността и комфорта на безопасно решение за COVID – но също така и много хора, които искат да се съберат отново с колеги след месеци отдалечена работа.“

Що се отнася до ограниченията на COVID в Обединеното кралство, отговорът е смесен: “Насоките на правителството сега са до голяма степен да се ваксинираме и да се правят редовни тестове, а хората да се изолират при нужда. Има много случаи, в които служителите трябва да правят бързи антигенни тестове, преди да участват в събития, но и много хора все още се придържат към хибриден или виртуален формат както за събития, така и за служебни дейности.

Много работодатели, организиращи по-големи събития, изискват доказателство за отрицателен тест или ваксинация от служителите си, за да бъдат допуснати. Маркетинг мениджър на британската компания добавя, че организатори на събития в Обединеното кралство извършват постоянна дезинфекция на оборудването и инвентара и редовно тестват персонала.

Въпреки всички трудности много служители и работодатели планират подобаващо празнуване тази година. След поредна година в пандемия нуждата от забавление е по-голяма от всякога. Дори и с маска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *