Комисарят по правосъдието получи подписите на 500 хил. работници за нов закон

Подписите на половин милион работници, събрани в рамките на кампанията за ново строго законодателство за прекратяване на корпоративната безнаказаност, бяха връчени виртуално на комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс на 18 март.

Посланията в кампанията и резултатите от провежданието й през януари тази година, бяха представени пред него от Изабел Шоман от Европейската конфедерация на профсъюзите, съобщиха от ЕКП. Тя е подчертала впечатляващата силна мобилизация на синдикатите и подкрепящите организации в цяла Европа. КНСБ бе сред партньорите на кампанията и се включи активно в нея. Сред връчените вчера подписи са и тези на стотици български работници.

В отговор комисар Рейндерс е подчертал, че е много важно ЕК да получи подкрепа от много организации на гражданското общество, от много различни партньори. Той е посочил още: „Сигурен съм, че трябва да получим вашата подкрепа не само сега, но и в целия процес, по време на преговорите, когато поставим на масата нашето предложение за ново законодателство“. По думите му комисията има същия анализ на основните проблеми, които трябва да се решат с бъдещото законодателство за т.нар. надлежна проверка на корпоративните практики, като посочените по време на кампанията.

От ЕКП припомнят, че през втората седмица на март Европейският парламент гласува с мнозинство от 504 гласа „за“ и само 79 „против“ за подкрепа на доклад, в който се искат силни обвързващи закони, които да държат предприятията отговорни за техните действия по отношение на човешките права и околната среда.

Предстои ЕК да изготви законодателно предложение, като очакванията са то да бъде представено през лятото на тази година. Вероятно ще става въпрос за директива.

Целта е компаниите, които работят на европейския пазар, да гарантират, че спазват трудовото и климатичното законодателство. Това трябва да важи и за техните доставчици, като обхватът на новите задължения и т.нар. надлежна проверка трябва тепърва да бъдат определени.

Какви искания отправиха синдикатите в ЕС по време на кампанията за иницииране на силен закон за отговорно корпоративно поведение вижте тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *