Красимира Димова, синдикален председател в „ДЕКА“ ЕООД, Тервел: Работим ден за ден

Как кризата се отрази на фирмата, в която работите?

– Нашата фирма произвежда мъжки ризи за ЕС. Собственикът на фирмата e от Ломбардия, Италия. Производство е свързано с получаването на заготовки от Италия, където положението с пандемията от COVID – 19 е много по-сериозно и италианската фабрика не работи. По тази причина в момента нашето производство е преориентирано и ние шием маски за многократна употреба за Италия, в режим на намалено работно време.

– Каква е личната и професионална цена, която плащате заради кризата?

– Работим ден за ден, защото не е ясно заводът в Италия кога ще започне работа. Това, разбира се, се отразява и на психичното здраве на хората.

–  Страхувате ли се?

–  Като всеки нормален човек, при това разпространение на заразата изпитваме страх – за себе си, за сействата си, за колегите. Основно се притесняваме за здравето си – да няма зараза във фабриката и да не останем без работа. Производството ни е такова, че няма как да се спазва постоянно дистанция от два метра.

– Какво е необходимо да се направи, за да се подобрят условията, в които работите?

– Към момента всички мерки за предотвратяване на инфекцията, за безопасност и хигиена са взети, съгласно изискванията.

– Какво може да направи всеки от нас, за да минем по-лесно през това изпитание?

– Да продължим да се отнасяме с високо чувство на отговорност към собственото си здраве и здравето на другите. Само така можем да предотвратим разпространяването на COVID – 19 на нашите работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *