Мариян Маринов и Николай Тошков: Най-важното за всички работници е ръстът на доходите

Мариян Маринов е председател на дружествената синдикална организация в „Елаците-Мед“ АД, Етрополе, а Николай Тошков – на СО в Обогатителния комплекс към предприятието. И двамата заемат длъжността от януари тази година.

С тях разговаряхме след провелия се на 29 ноември Федерален съвет на Федерацията на независимите синдикати на миньорите.

 Те са на мнение, че най-важната синдикална цел в момента е постигането на по-високи доходи.

 

– Има ли текучеството в синдикалните Ви организации? И има ли желание у хората да се присъединяват към тях?

М.М.: При нас КТД досега се ползваше и от нечленуващите в организацията. Поставихме въпроса пред работодателя, след което изпратиха уведомително писмо, че приканват хората, които не членуват,  или да се присъединят към синдикалните организации, или да се присъединят към колективния договор. Понастоящем в моята синдикална организация  членуват около 710 души, а в обогатителния комплекс са около 500 човека.

Н.Т.: Броят им се покачва сега, откакто, както каза колегата, се прокара новото правило относно колективния трудов договор.

М.М.: Иначе съставът се променя постоянно. Най-вече, защото много хора се пенсионират, но като цяло отказващите се са по-малко, новите са повече.

– А присъединяват ли се млади хора? Имат ли интерес от синдикалната дейност?

Н.Т.: Присъединяват се много млади колеги.

М.М.: В началото с младите трябва да се работи повечко, защото имат нужда от обяснения, за да разберат за какво точно става въпрос.

Н.Т.: Но когато навлязат в дейността, запазват интерес и имат желание да останат.

– Очаквате скорошно подновяване на колективния трудов договор в предприятието. Какви промени искате да договорите?

М.М.: Да, въпреки че внесохме проекта на новия КТД три месеца преди изтичането на стария, както е по-устав, все още чакаме той да бъде подписан. За момента се спазва предишния. Иначе още от пролетта работодателят се съгласи да се увеличи сумата за храна с 1 лев и заплащането за нощния труд да се повиши от 1,80 на 2,50 лева на час. Тези суми се обвързват с МРЗ за страната. Но съгласие относно социалните придобивки, работния процес и бонусите по празници, отпуски и др. още чакаме.

– Записани ли са в договора условия, свързани с безопасността и здравето при работа?

М.М: Записани са, да.

– Дали има неща, които се подминават по отношение на безопасността и здравето при работа, имате ли проблеми, установявате ли нарушения?

Н.Т.: Можем да се похвалим, че инциденти няма.

М.М.: Често има проверки от инспекцията по труда. А и като цяло правилата се спазват.

– Kоректен ли е работодателят Ви що се отнася до работното време, заплаща ли се извънреден и нощен труд?

М.М.: Всичко се заплаща – и извънреден, и нощен труд, както му е реда. При нас се изготвят графици. Аз като ръководител електроснабдяване изготвям 4-месечен график напред. Извънредните часове се компенсират, като изискването е за четиримесечието даден човек да е изработил от минус два-три часа до плюс три-четири.

– По отношение на всичко, което бе обсъдено по време на заседанието на Федералния съвет на ФНСМ, кое за вас е най-важното? Върху какво Вашата федерация и КНСБ трябва да се съсредоточат?

Н.Т.: Най-важното за всички работници е ръстът на доходите.

– А във въгледобивния сектор?

М.М.: За тези условия на труд, доходите ни, за съжаление, също не са достатъчно високи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *