Марияна Антонова: Винаги намираме подкрепа от страна на РС на КНСБ Пловдив

Проведените делегатски срещи в цялата страна по случай Деветия конгрес на КНСБ дадоха възможност за срещи и разговори с председатели на синдикални организации, които споделиха своя опит, трудностите, с които се срещат на работното място, и визията си за бъдещето. На 19 април ръководството на КНСБ посети делегатите в град Пловдив.

Марияна Антонова е председател на синдикалната организация на КНСБ в Община Пловдив. Тя разказва, че получава пълна подкрепа от регионалния съвет на конфедерацията в Пловдив, а в лицето на областния координатор Боян Бойкински – безотказна помощ и експертни съвети.

 

– Какво е състоянието на Вашата синдикална организация? От колко членове се състои? 

– Нашата синдикална организация е една от най-големите в Пловдив. 150 човека сме. Постоянно има нови членове, но пък има и хора, които напускат или се пенсионират. Има голяма динамичност.

– Членуват ли при Вас и млади хора? Инициативни ли са те?

– Да, има много млади хора. Има и държавни служители, и хора по трудово правоотношение. Що се отнася до инициативността, има какво да се желае, но се радвам и че искат да бъдат наши членове.

– Разбрахме, че сте предали на кмета проект за нов колективен трудов договор. Какво сте заложили в него?

– Заложили сме за преговори повече почивни дни, засега имаме само 6 допълнителни. Другото ни ново искане е още една заплата при пенсиониране на хора, които работят повече от 10 години в общината. Понастоящем се дават 9 брутни заплати.

–  Каква е оценката Ви за дейността на регионалната структура в Пловдив?

– В лицето на Боян Бойкински намирам винаги подкрепа. Когато се обадя, той е готов да помогне, да даде добър съвет. Ако е нужно, се срещаме за консултация. Винаги присъства и ме подкрепя по време на срещите с кмета или с г-жа Топчиева, която е секретар на общината. Още повече, че той е юрист и експертното му мнение е много важно за мен.

– Коя е най-важната задача пред КНСБ за мандат 2022-2027 г.? 

– Доходите са най-важното за всички ни. Ето например ние имаме 10% увеличение на възнагражденията от 1 април*. Но тези 10% са малко в сравнение с инфлацията. Борбата за достойно заплащане винаги е била и ще бъде приоритет.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *