Мартин Димитров: Председателите на СО трябва да са инициатори на предложения за промени

По време на проведените делегатски срещи в цялата страна по случай Деветия конгрес на КНСБ се срещнахме със синдикални лидери, които споделиха своя опит и визия за бъдещето. На 15  април ръководството на конфедерацията посети делегатите в град Варна.

Мартин Димитров е председател съм на синдикалната организация в Пристанищен терминал Варна-Изток от близо две години.

 

– Какво е текущото състояние на Вашата синдикална организация? Успявате ли да привличате ли нови членове?

– Привличането на нови членове е доста трудна задача, защото ние се стремим да бъдем организация, която работи в посока решаването на проблемите и съответно по този начин да привличаме нови членове, показвайки, че по този начин ние всъщност работим за тях.

– Как го показвате? Имате ли някакви инициативи?

– По-скоро гледам да информирам членовете за това, което правя като председател. По какви проблеми работим и най-вече в посока как точно да ги решим. Мисля, че до известна степен нещата се получават. Все още обаче нямаме конкретни постижения, но хората са ми гласували голямо доверие и се надявам до края на мандата си да го оправдая.

– Имате ли действащ колективен трудов договор? Условията му удовлетворяват ли Ви?

– Да, имаме действащ колективен трудов договор, който подписахме в началото на тази година с продължителност две години. Мога да кажа, че беше балансирано колективно трудово договаряне от гледна точка на това, че ние не сме бюджетно, а търговско дружество и съответно трябваше да се съобразим с финансовата рамка на предприятието. Но мога да кажа, че се сме доволни.

– Вашите колеги споменаха, че имате свои лични предложения за изменения в Кодекса на труда?

– Да, считам, че това трябва да бъде основна работа на председателите на синдикални организации – да споделят ситуациите и нередностите, с които по някакъв начин са се сблъскали, и да са инициатори на нужните промени по отношение на законодателната и на финансовата рамки, което всъщност ще е добро и за самите членове. Взаимодействието на председателите на синдикални организации с федерациите и с конфедерацията мисля, че трябва да се развива занапред, защото ние всъщност сме хората, които подаваме обратна връзка към тези по-високи структури. Наскоро изпратих две предложения по отношение на сумираното изчисляване на работното време. Става въпрос за една европейска директива, която в България все още не е транспонирала по задоволителен начин и още едно предложение по отношение на Кодекса на труда. Има и други. Но започваме с малки стъпки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *