Милена Григорова, курсист по проекта за обучение на безработни лица: Всяко допълнително умение е от значение

През юни стартираха обученията на безработни лица по проект  “С нови зелени и екологични знания и умения към нова заетост”. Той се осъществява от Конфедерацията на независимите синдикати в България и е част от Националния план за действие по заетостта през 2022 г.

Тази година във Военна академия в София се провеждат курсове за квалификация по специалността “Лесокултурни дейности“. 

Разговаряме с Милена Григорова, която се обучава за професията на работник в горското стопанство. От март тази година е записана в Бюрото по труда, търсейки ново поле за професионална реализация. Тя споделя, че винаги се е стремяла да допълва образованието си, да придобива нови знания и умения.

– Какво е образованието Ви?

– Имам две висши образования – строително инженерство и финанси.

– Каква може да бъде причината един човек с две висши образования да остане на борсата?

– Работех за чуждестранни компании, които осъществяват строителни проекти на територията на България. След приключването на един проект вариантите за фирмата са два – да стартира нов или да се оттегли. В моя случай е второто. И друг път съм изпадала в подобна ситуация. По принцип в нашия бранш не е толкова трудно да се намери работа, но в момента съм на изчакване.

– По-скоро скептични или оптимистични бяха очакванията Ви към курса за обучение на работници в горското стопанство?

– Разбира се, че имах позитивни очаквания. Всяко ново начинание трябва да се гледа по позитивен начин. За мен това обучение е от голяма полза. При изграждането на всеки един жилищен блок например ние имаме част озеленяване. В дома си също имам голяма градина с поливна система. Всяко едно допълнително знание или умение е от голям плюс. Този курс има голямо значение за мен. И съм много доволна от него – както от преподаването, така и от практиката, която имаме. Има специфики, които допреди това не съм знаела.

– Бихте ли добавили нещо в програмата за обучение – повече или по-малко практика или теория?

– В началото бях казала, че според мен трябва да има повече практика. Но след като мина време, установих, че тя е достатъчно и е полезна и ползотворна. А що се отнася до теорията, вече изписахме по една голяма тетрадка. Ние задаваме доста въпроси. Преподавателите са много добри. Говорейки с тях и задавайки въпроси,  ги провокираме. Те започват да се проучват определена тема, по която ние сме се поинтересували допълнително и която не е по програмата. Така взаимно се обогатяваме. Ние също си търсим информация и така се случва разговор. По този начин се запомня повече.

– Виждате ли и сред вашите колеги в курса желание и мотивация да практикуват професията след края на обучението?

– Всички показват желание и проявяват интерес. Вероятно не всички ще се реализират в тази посока. Но общото мнение е, че при всички случаи курсът ще бъде полезен за всеки от нас. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *