Минимум 1448 лв. заплата за квалифициран кадър в строителството с новия КТД в отрасъла

Нов Колективен трудов договор за отрасъл „Строителство“ бе подписан между социалните партньори от Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване” към КТ „Подкрепа” и Камарата на строителите в България. Заради усложнената пандемична ситуация преговорите по него са проведени онлайн.

Въпреки тежката ситуация ние успяхме да надградим стария ОКТД и договорихме по-високи нива на заплащане, заивишени с коефициент от 1,25. През последните 2 г. този коефициент бе 1,15, обясниха от федерацията на строителните синдикати. Това означава, че месечното основно трудово възнаграждение за сектора ще е минимум 1,25% от минималната работна заплата, но не по-малко от 1448 лева за квалифицираните производствени работници в строителството.

Договорено е още повишаване на основния платен годишен отпуск на не по-малко от 23 работни дни, повишаване стойността на безплатната храна и/или добавките към нея, ръст на процента на прослуженото време на 1%. В новия КТД е включено и ново Приложение № 2, свързано с мерки за минимизиране на риска от заболяване при възникване на пандемия на работното място и ограничаване на негативните последици от нея (на база подписания преди месец меморандум за сътрудничество) и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *