МКП: Финансови санкции за пълномощниците на военните в Мианмар

На пълномощниците на военната хунта в Мианмар трябва да бъдат наложени финансови санкции. Така ще се избегне възможността лидерите на преврата в страната да ги използват, за да заобиколят наложените им ограничения. Това призоваха от Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC) и UNI Global Union, които представляват работещи хора във финансовия сектор. Те публикуваха имената на 23 души, които имат тясна връзка с военната хунта на Мианмар.

КНСБ подкрепя становището на МКП.

Генералният секретар на международната конфедерация Шаран Бъроу коментира: „Тези хора са използвани от генералите, за да избегнат финансовите санкции, наложени им от САЩ и други страни. Те също трябва да бъдат подложени на санкции. Правителствата са отговорни да действат, а банките и други финансови групи, включително компаниите с кредитни карти, трябва да блокират плащанията към и от лидерите на преврата и техните сътрудници. Корпоративното съучастие в убийството на невинни хора и ограбването на една нация от военните е неприемливо.”

UNI Global Union също призовават банките да прекъснат връзките с финансови институции, които са контролирани изцяло или частично от военните, извършили преврата. Кристи Хофман, генерален секретар на UNI, каза: „С нарастването на броя на младите и мирни протестиращи, убити от военната хунта на Мианмар, става още по-важно всички компании, свързани с Мианмар – включително банките – да поемат своята отговорност и да помогнат за приключването на това неприемливо насилие. Финансовите санкции, наложени срещу висшите военни генерали, са една важна стъпка, но недостатъчна. Трябва да ограничим достъпа до пари и кредити за хората от техния вътрешен кръг, лидерите на преврата и онези, които могат да се възползват от него.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *