МКП осъжда атаките срещу беларуски синдикалисти

Международната конфедерация на профсъюзите осъжда последните атаки на режима на Александър Лукашенко в Беларус срещу независимото синдикално движение в страната, съобщиха от МКП.

Този месец високопоставени активисти от Беларуския независим синдикат (BITU) и членове на Беларуски конгрес на демократичните синдикати (BKDP) бяха арестувани, задържани и подложени на обиски от държавните служби за сигурност.

Това е продължение на широко разпространените репресии срещу членове на BKDP, които се засилиха една година след опорочената победа на Лукашенко на президентските избори през август 2020 г.

Генералният секретар на МКП Шарън Бъроу коментира: “Новините, идващи от Беларус, са ужасяващи. Твърде дълго работещите хора там страдат от този корумпиран режим, който отрича основните им трудови права и свободи. Вместо да приложи реформите, препоръчани в ясните и недвусмислени решения на МОТ, правителството отново се обръща към репресиите в опит да заглуши гласа на независимото синдикално движение в страната. Очакваме да видим по-нататъшен натиск от страна на правителствата, за да принудят режима на Лукашенко да спазва международните трудови стандарти, включително правото на свобода за сдружаване и правото на стачка. Призоваваме беларуското правителство да освободи всички синдикалисти, да спре политиката на репресии и да изслуша независимите синдикати, вместо да упражнява тормоз над тях”.

Глобалният индекс на правата на МКП за 2021 г. оценява Беларус като една от десетте най-лоши страни за работещите, в която “няма гаранции за правата”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *