МОТ предприе действия срещу убийствата на синдикалисти във Филипините

След убийствата на 70 синдикални лидери и застъпници, както и редица отвличания на синдикалисти, специалната тристранна мисия на МОТ във Филипините призова правителството да създаде комисия и да докладва на МОТ преди тазгодишната Международна конференция на труда, която започва на 5 юни. Президентската комисия да има за цел разследването на убийствата на работници и да гарантира свободата на сдружаване.

Една от ключовите препоръки на мисията, съставена от представители на шведското правителство, австралийските работодатели и фиджийските профсъюзи, е “да се създаде един-единствен орган, упълномощен от президента, който да установи и разгледа изчерпателно всички нерешени случаи на… убийства и отвличания, свързани с труда, чрез конкретен план за действие, включващ срокове, ресурси и отчетност”.

Препоръката първоначално беше поискана от филиалите във Филипините на Международната конфедерация на профсъюзите и на Глобалната профсъюзна федерация. Създаването на комисия беше подкрепено и от редица работодателски организации в страната.

“В продължение на много години синдикатите са подложени на преследване, включително убийства и отвличания, а извършителите са безнаказани. Сега президентът на Филипините Бонгбонг Маркос трябва да предприеме незабавни действия за създаването на комисията, да гарантира, че отговорните за антисиндикалния терор ще бъдат изправени пред съда, и да се съобрази с другите препоръки в доклада на мисията, включително пълното зачитане на свободата на сдружаване. Работниците във Филипините, както навсякъде другаде, трябва да имат право да организират профсъюзи без външна намеса или репресии.”, заяви Оуен Тюдор, заместник-генерален секретар на МКП.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *