Нов браншов колективен договор в Селскостопанската академия

На 9 ноември Федерацията на независимите синдикати в земеделието подписа нов браншов колективен трудов договор за работещите в системата на Селскостопанска академия.

Той е с валидност от 2 години и осигурява по-добри договорености за почти 2000 работещи и учени в системата на Селскостопанска академия, членуващи в синдикалните структури, както и допълнителни закрилни клаузи в различните области на трудовите отношения в колектива – информиране и консултиране, безопасност и здраве при работа, работно време и отпуски, обучение и квалификация, социална и гражданска активност и пр.

Колективното договаряне в Селскостопанска академия е дългогодишна наша синдикална традиция и установена практика, в резултат на отговорния и ползотворен социален диалог, който водим в системата. В новия КТД успяхме да договорим по-благоприятни условия за работещите и учените в ССА, които се базират на надградени текстове от трудовото законодателство, казаха от ФНСЗ.

От федерацията са успели да постигнат увеличение на допълнителните възнаграждения и обезщетения и отпуски, с което се компенсира частично все още ниското заплащане в аграрната наука. Заложено е увеличение на работните заплати с 15%, съобразно исканията на ФНСЗ към Бюджет 2022. Това увеличение се актуализира ежегодно в специално приложение към КТД. Договорени са и специални защитни клаузи за работа в условия на извънредна ситуация и Ковид-19. Постигнат е взаимен ангажимент за насърчаване на равнопоставеността и нулева толерантност към стреса и насилието на работното място, в това число в заплащането.

Новият КТД може да бъде видян тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *