Нов закон в Дания забранява на компаниите да питат за възрастта на кандидатите за работа

Наскоро правителството на Дания забрани на компаниите в страната да питат за възрастта на кандидатите за работа. В петък, 1 юли, влезе в сила нов закон, който беше приет от парламента през март. Той гласи, че вече не се изисква от кандидатите да посочват възрастта си, когато кандидатстват за работа. Целта на новия закон е да спре компаниите да отхвърлят кандидати заради възрастта им.

През март министърът на заетостта на Дания Петер Хумелгард изрази оптимизма си, че законът ще подобри условията за търсене на работа за по-възрастните кандидати. “С това законодателство искаме да избегнем възможността работодателите да филтрират купчината кандидатури, като гледат само рождените дати, преди да ги прочетат, и единствено компетенциите на кандидата да са от значение”, отбелязва Хумелгард.

В проучване сред своите членове датския синдикат HK Privat, който представлява около 100 000 работници в частния сектор, установи, че поне 17 % от тях са се сблъсквали с дискриминация въз основа на възрастта си. В подобно проучване, проведено миналата година, същото са заявили най-малко 24% от анкетираните. Това означава, че още преди влизането в сила на закона е отчетено слабо намаляване на броя на хората, които са се чувствали дискриминирани заради възрастта си при търсене на работа. А според официални доклади в страната безработицата сред датчаните на възраст 50-59 години е намаляла с 50% през последната една година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *