Нова Зеландия обмисля 4-дневна работна седмица в отговор на коронакризата

Нова Зеландия може да въведе 4-дневна работна седмица, съобщи наскоро премиерът на страната Джасинда Ардърн, цитирана от CNN. Идеята е свързана с плановете за възстановяване на икономиката, засегната от пандемията на коронавирус. За да се вземе решението е необходимо съгласие на работодатели и синдикати.

“Много хора предлагат да въведем четиридневна работна седмица. В крайна сметка този въпрос трябва да се реши между работодатели и служители”, каза Ардърн. Идеята обаче може да помогне за вътрешния туризъм, като даде на хората “гъвкавост по отношение на пътуването и отпуската им”, добави тя. Ардърн отбеляза, че 60% от туризма в Нова Зеландия идва от местни жители.

“Наистина бих насърчила хората да помислят върху това, ако са работодатели или в позиция да решават”, като позволят по-гъвкаво работно време – включително дистанционна работа и въвеждане на по-дълги часове за по-малко дни – ако е възможно, „защото това със сигурност би помогнало на туризма в цялата страна“.

Въвеждането на четиридневната работна седмица стана популярна идея през последните години и много работодатели вече я тестват, за да проверят дали подобен график може да повиши производителността.

Особено за Нова Зеландия идеята за алтернативен работен график не е чужда. От 2018 г. няколко правителствени агенции работят по пилотна програма, наречена „гъвкава работа по подразбиране“, която насочва работодателите да дават повече свобода на работниците си по различни начини. Някои от вариантите включват по-кратка работна седмица, като например изработването на 40 работни часа за 4 дни или 9 работни дни за две камлендарни седмици.

През 2018 г. новозеландската компания Perpetual Guardian, която помага на клиентите да управляват своите завещания и имоти, също проведе двумесечен тест на концепцията. Фирмата заяви, че опитът е бил толкова успешен, че иска да въведе този вид работа за постоянно.

Миналата година Microsoft експериментира с идеята в Япония, като затвори офисите си всеки петък през август и предостави на всички служители допълнителен почивен ден всяка седмица. Резултатите бяха обещаващи: макар че времето, прекарано на работа, бе намалено драстично, производителността – измерена с продажби на служител – се повиши с почти 40% в сравнение със същия период на предходната година, заявиха от компанията. В резултат на това Microsoft обяви, че ще продължи с друг експеримент в Япония, а също така помоли други компании да се присъединят към инициативата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *