Осмият конгрес на НФТ “Химия и индустрия” преизбра Красимир Кръстев за председател

На 1 и 2 октомври 2021 г. се проведе 8-ият конгрес на Националната федерация на труда „Химия и индустрия“. На него беше преизбрано с мнозинство досегашното ръководство – председателят Красимир Кръстев и заместник-председателят Рая Митрович.

Конгресът прие Програма и предизвикателства 2021-2026 г. под мотото „Синдикатът за справедлив и достоен преход“. Като основни предизвикателства бяха посочени безпрецедентната социална и икономическа световна криза и неизбежните структурни промени и гъвкавите режими на работа, растящата инфлация и цените на основни енергийни ресурси електричеството и природния газ,  както и секторните политики за справедлив преход свързани с декарбонизацията и дигитализацията.

Програмата очерта Приоритетите на синдиката за следващите години –  нарастването на синдикалното членство и засилване на влиянието на синдиката на работното място, индустриалната политика за създаването на нови и качествени работни места, мерките за здравето и безопасността на работниците, изграждането на стратегия за колективно договаряне и достойно заплащане, развитие и укрепване на синдикалното движение и международната синдикална солидарност.

Сред гостите бяха президентът на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидентът Пламен Нанков, председателя на Синдикалната федерация “Металици” Васил Яначков и председателя на Федерацията на независимите синдикати на миньорите Валентин Вълчев и др. Поради епидемичната обстановка 8-ят конгрес протече без участието на нашите международни партньори.

Пред делегатите президентът на КНСБ се спря на глобалните предизвикателства и отражението върху нашата икономика. “В световен мащаб се вихри инфлационна вълна, която идва нас. Тя започна да се проявява още през първото 3-месечие с ръст на производствените цени, но се усети през лятото и началото на есента със скок на ценит”, обясни Димитров. Той прогнозира, че ефектът от налятите в световната икономика средства през последните 2 години ще се усеща още поне 12-18 месеца. Този процес съвпада с действията за овладяване на климатичните промени, водещи до нови предизвикателства. Ключовият въпрос е трансферът на технологии от тези, които ги имат, каза Димитров.

Той изтъкна, че трябва да продължи борбата за двуцифрен ръст на заплатите. При 5% ръст на БВП през следващите 4 години е напълно постижимо средната работна заплата да расте с 12-13% годишно и със 17-18 на сто минималната работна заплата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *