По-добри клаузи за работещите в НКЖИ в подписания нов Колективен трудов договор

Синдикатът на железничарите в България (СЖБ), Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ), Национален железничарски синдикат (НСЖ „Подкрепа“), Федерация транспортни работници (ФТР „Подкрепа“) и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) подписаха в началото на юни нов Колективен трудов договор (КТД 2020), който осигурява по-добри условия за работещите в компанията.

Въпреки сложната ситуация, преговорите не спряха и се водеха онлайн. Новият Колективен трудов договор кореспондира с предишния. Няма отстъпление от досега извоюваното, запазват се принципите за формиране на работните заплати, коментира председателят на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев.

„Смятам, че с подписването на КТД 2020 успяхме съвместно да договорим нови, по-добри условия за работещите в НКЖИ, в краткосрочен и дългосрочен план. Продължаваме да работим – както досега, така и занапред – по темата за защитата на правата и подобряване на условията на труд, защото всеки един отделен работник е важен за нашата организация“, коментира председателят на СТСБ Екатерина Йорданова.

В новия КТД бяха договорени по-добри клаузи относно работата по време на разположение, обезщетенията при уволнение, ползването на отпуск, както и бе предоговорено допълнителното пенсионно осигуряване на работниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *