Проучване: Дистанционната работа е по-изискваща и предизвикателна

Дистанционната работа е по-предизвикателна и изискваща в сравнение с тази в офис, що се отнася до екипна работа и сигурност. Липсата на директен контакт и неудобството, свързано с различните форми на електронна комуникация, може да възпрепятства и затрудни екипната работа и бизнес процесите. От друга страна, правилно въведените колаборационни решения са доказан начин за справянето с тези потенциални недостатъци от новия начин на работа. В основни линии това са решения за виртуални срещи, включващи цялостна организация, проследяемост на срещите, както и решения за групова работа, предоставящи на членовете на екипа необходимата информация и насоки, докато ги държи изцяло свързани един с друг.

 

Това е заключението от глобално проучване, направено от компанията Freedom Dynamics сред над 1500 IT лидери за това какво е отражението от преминаването към дистанционна работа заради пандемията и какви са бъдещите предизвикателства. В резултат на принудителната изолация от март повече от 90% от работещото население в света беше принудено да работи от вкъщи, като според данни от глобално проучване и наблюдение върху работната сила през 2019 година едва 20% от служителите са работили дистанционно. Ключовият въпрос в момента е как ще изглежда бъдещето на работата оттук нататък?

Според данните близо 87% от служителите се чувстват по-свързани с останалите колеги, докато работят от вкъщи и комуникират онлайн, както и по-ангажирани с процесите и културата на компанията. 54% желаят да продължат работата от вкъщи, а 75% от тях предпочитат да редуват работата от офиса и от вкъщи.

За продължаването на бизнеса е важно да се осигури технологично решение за служителите, позволяващо им интерактивен начин на работа дори и от отдалечени места.

Редица анализи показват три основни стълба за дългосрочен и безопасен бизнес:

  • трансформация на организационната култура и приспособяване към новосъздалата се ситуация,
  • повишаване нивото на сигурност чрез въвеждане на нови мерки за сигурност,
  • адаптация на технологични решения за сътрудничество.
Нещата никога няма да бъдат както преди

Работата от разстояние и екипността са само началото на дългосрочни тенденции, оформящи бъдещето на бизнеса. Същността на работата се променя, служителите желаят повече гъвкавост – интегриране на потребителския и екипния опит, независимо къде се намират – в офиса или у дома. Наред с кооперативността, сигурността във виртуалния бизнес се превръща в един от най-важните елементи и всичко това е съпроводено от нарастващите очаквания на потребителите.

Въпреки че компаниите започват поетапно отваряне на офисите, новият начин на работа има много предимства: повишена продуктивност на служителите, оптимизация на разходите, гъвкавост и ефективност на бизнеса, които удовлетворяват служителите повече от стандартното работно време.

Новата ситуация изисква приспособяването на всички бизнеси, независимо от мащаба им. Въпреки че не можем да приписваме такива предимства пряко или единствено на усъвършенствани възможности за отдалечена работа, не е много трудно да предположим, че виртуалните екипи и решения за сътрудничество са помогнали значително за постигане на по-добри резултати, комуникация и производителност. Когато се замислим за ерата след пандемията, не е нужно много въображение, за да разберем колко безопасни и ефективни възможности за работа от разстояние може да има, които да спомогнат за намаляване на разходите за пътуване в бъдеще.

Максималната адаптивност и комбинация от най-добрите практики на традиционния и новия начин на работа са необходими, докато трансформацията на бизнеса може да бъде значително насърчена и подпомогната от сигурни и висококачествени колаборационни решения като различните платформи за работа и комуникация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *