Проучване на ЕКП: Ниското заплащане води до недостиг на работна ръка

Ново проучване показва, че рекордният недостиг на работна ръка в Европа се дължи на ниското заплащане и условията на труд.

Понастоящем делът на свободните работни места в Европа е рекордно висок, а повече от една четвърт от предприятията в ЕС са съобщили за производствени проблеми в резултат на недостига на работна ръка през миналата година.

Лидерите на ЕС и представителите на бизнеса обвиняват за недостига единствено липсата на умения сред европейските работници. Предоставянето на повече работници на уменията, необходими за работа в индустриите на бъдещето, е важна част от социално справедливия преход към зелена икономика.

Но публикувано днес изследване на Европейския институт на профсъюзите показва, че:

  • Секторите, в които недостигът на работна ръка се е увеличил най-много в периода 2019-2022 г., са склонни да предлагат като цяло по-лоши условия на труд.
  • Недостигът на работна ръка явно се е увеличил повече сред работните места с относително по-ниско заплащане, дори когато се сравняват иначе сходни работници.
  • Недостигът на работна ръка е най-голям в сектори и профили, които не изискват непременно по-високи умения.

Констатациите са доказателство за необходимостта от засилване на колективното договаряне и повишаване на заплащането и подобряването условията на труд, както и на уменията, ако Европа иска да сложи край на недостига на работна ръка.

Обикновено свитият пазар на труда би довел до по-голяма сила на договаряне на работниците и следователно до повишаване на заплатите и условията на труд. В половината от държавите членки на ЕС обаче реалните заплати са намалели през миналата година, въпреки че реалните печалби са се увеличили.

Европейската конфедерация на профсъюзите призовава ЕС да обвърже финансирането на промишлеността чрез “Зелената сделка” с условието получателите да осигурят обучение за придобиване на умения и да подобрят заплатите и условията на труд на своята работна сила чрез колективни трудови договори.

“Работодателите не могат да намерят достатъчно работници, защото не предлагат достатъчно добри заплати или условия на труд. Както каза Джо Байдън, отговорът е прост: плащайте им повече”, заяви генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Според нея ЕС трябва също да последва САЩ, като постави публичното финансиране на компаниите в зависимост от ангажиментите за изплащане на достойни заплати, осигуряване на справедливи условия и повишаване на квалификацията на работниците, заедно с ясно задължение по отношение на колективното договаряне.

“Европа трябва да спре да се опитва да се конкурира въз основа на ниски заплати и лоши условия, а вместо това да повиши производителността чрез инвестиции във висококвалифицирани, високотехнологични и висококачествени работни места”, категорична е тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *