Проучване на МКП: В 72% от страните се вземат мерки за защита на доходите в кризата

72% от правителства по света осигуряват защита на заплатите и доходите на работещите, показва втората глобална анкета на Международната конфедерация на профсъюзите.

Тя е проведена от 30 март до 2 април сред 67 страни. Под карантина заради пандемията с коронавирус в този период са 62 процента от тях. Най-много са в Европа (75%), следвана от Америка (71%) и Азиатско-тихоокеанският регион, където са най-малко – 61 на сто.

Конкретно за Европа от 36 участвали страни, в 33 се посочва, че управляващите вземат мерки за осигуряване на подкрепа и защита на работещите.

Анкетата показва, че въздействието на Covid-19 върху работните места и заетостта се увеличава. Все повече страни реагират на пандемията с национални мерки за блокиране на разпространението, включително затваряне на училища и несъществен бизнес. Един от изводите в анкетата е, че, докато защитата на заплатите и подпомагането на доходите се осигуряват в много страни, то работещите в Африка, Азиатско-Тихоокеанския и Американския континент са загубили работа и доходи и биха могли да бъдат изправени пред глад, освен ако не се вземат спешни мерки за глобална координация и фискални стимули.

В 41% от държавите казват, че взетите мерки за защита на доходите не са достатъчни за покриване на основните разходи – това най-силно се усеща в Азиатско-тихоокеанския регион (64% от държавите там), следван от Северна и Южна Америка (45%).

57% от анкетираните в Африка и 35% от тези в Северна и Южна Америка посочват, че правителствата не осигуряват защита на работната заплата и подкрепа на доходите на работниците.

Социалният договор се пренаписва в много страни, тъй като правителствата, работодателите и синдикатите работят заедно за управление на социалното и икономическото въздействие на Covid-19. Правителствата отговарят добре на нуждите на работниците в 64% от страните. Това мнение е във всички региони, освен в Америка, където правителствата реагират зле (65%).

Въпреки че има примери за добри работодатели, които осигуряват работни места и доходи за 90 дни, подкрепят веригите за доставки, твърде много работодатели прибягват и до съкращаване на работници. Петдесет и шест процента от страните смятат, че работодателите реагират зле на нуждите на работниците. Работодателите в Америка и Азиатско-Тихия океан са по-лоши в отговор на нуждите на работниците. Сред 67-те страни, които приключиха проучването и през двете седмици, 51% заявиха, че работодателите са се представяли зле през първата седмица, а 61% през втората седмица, посочват от МКП.

„МОТ отправи остро предупреждение с прогнозата за намаляване на работното време (въз основа на 40-часова работна седмица на пълен работен ден), еквивалентно на загуба от 230 милиона работници на пълен работен ден в световен мащаб – предстоят трудни моменти. Само чрез съвместен социален диалог между синдикатите, работодателите и правителствата и ангажимента за глобална координация хората ще запазят доверие в правителствата. Това е основата за бъдещето след пандемията, което не оставя никой след себе си “, коментира генералният секретар на МКП Шарън Бъроу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *