Проучване в ЕС показва нарастващо недоволство заради кризата с разходите за живот

65 процента от хората не са доволни от реакцията на националните правителства на повишаването на цените на храните и енергията, а 57 на сто не са доволни от отговора на ЕС.

И двата показателя са се увеличили с 1% в целия ЕС от последното проучване през ноември 2022 г., което показва, че мерките на национално ниво и на ниво ЕС за противодействие на кризата не са оказали реално въздействие. Недоволството от мерките на ЕС се е увеличило в повечето държави членки с до 17%.

Допитването идва, след като миналия месец Европейската комисия заяви на държавите членки, че трябва да намалят разходите за мерки за защита на гражданите от кризата с разходите за живот и вместо това да използват парите за намаляване на дефицитите си съгласно новите правила за строги икономии.

Европейската конфедерация на профсъюзите призовава ЕС и националните правителства към:

  • Спиране на строгите икономии и подкрепа за налагането на икономически правила, които работят в полза на хората.
  • Въвеждане на всеобхватни данъци върху извънредните печалби – досега само малка част от държавите членки са го направили.
  • Ограничаване цените на храните и енергията, за да бъде преодоляна спиралата цени-печалби, която води до инфлация.
  • Подкрепа за семействата, които са най-силно засегнати от високите разходи за живот.
  • Подкрепа за повишаване на заплатите, което възстановява покупателната способност на хората.

“Лидерите на ЕС се държат така, сякаш кризата с издръжката на живота е отминала, но собствените им проучвания показват, че хората все още изпитват затруднения и се нуждаят от повече помощ. Не само че е твърде рано да се оттеглят въведените мерки за подпомагане, но и проучването показва, че настоящите мерки не са достатъчно ефективни, за да променят живота на хората”, заяви генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Тя бе категорична, че е крайно неприемливо само малка част от държавите членки на ЕС да са въвели извънреден данък върху свръхпечалбите. “Това не само би помогнало за финансирането на мерките за подпомагане, но и би намалило инфлацията, предизвикана от печалбите”, посочи тя.