Проучване: В пандемията 63% работят повече от 40 часа седмично

През последната година броят на работните часове се е увеличил с 14%, като 63 на сто от служителите казват, че работят повече от 40 часа седмично. Това показва мащабно проучване, проведено от Adecco Group – Resetting Normal, което бе представено по време на събитието The Future of Work Summit, съобщи сайтът karieri.bg.

Изследването е сред 14 800 респонденти от 25 държави между 18 и 60 години. Първата му част е направена между 8000 души през май 2020 г. в 8 страни, но през 2021 г. допитването е извършено в по-голям мащаб и са обхванати повече теми и въпроси, важни както за служителите, така и за работодателите.

Проучването разкрива, че в световен мащаб доста сериозна част от служителите (53%) предпочитат изцяло хибриден модел на работа, при който поне половината от времето да вършат служебните си ангажименти дистанционно. На времето в офиса държат родителите и по-младото поколение служители.

Голяма част от компаниите не искат да въвеждат дистанционен модел, защото някои от мениджърите смятат, че така работещите губят голяма част от своята производителност. Изследването обаче опровергава това – вече сериозна част от служителите посочват, че са успели напълно да адаптират своите домашни условия, за да позволяват напълно ефективна работа от разстояние. През последните 18 месеца дистанционният модел не просто не води до загуба на ефективност, но и дори повишава този показател.

Хибридният модел има и други предимства – дава по-голямо поле за изява на хората в неравностойно положение. Над 2/3 от служителите са категорични, че новата реалност и пандемията е дала повече кариерни възможности за хората с увреждания, лицата от различни малцинства и родителите. Освен това 63% от запитаните казват, че дигиталните им умения са се подобрили вследствие от промените, а 47% са сигурни, че са по-добри при организацията на служебните си ангажименти.

Доста голям процент от хората са взели решение да започнат нова квалификация или някакъв вид обучение –  60% от респондентите. В най-голям процент става дума за лидерите в компаниите (72%), малко под тях са мениджърите (64%), а накрая са и обикновените служители (52%), които са взели решение да стартират с обучителна програма.

В същото време родителите са тези, които искат повече време в офиса, за да могат да се откъснат от домашната атмосфера и да се срещнат с колеги – 57%. Все пак 42% твърдят, че изпитват тревожност заради една или друга причина да се завърнат отново към офис средата.

Повече от 73% от служителите призовават работата им да бъде измервана повече с резултати, а не с часове, прекарани във вършене на служебни ангажименти. Това искане се подкрепя от всеки 8 от 10 лидери на компании и мениджъри на екипи. Тенденция, която се запазва от първото проучване от 2020 г.

Изследването показва още, че пандемията и всички промени са се отразили негативно на психическото състоянието на служителите. Повече от 33% твърдят, че психичното им благосъстояние се е влошило през последните 12 месеца, а 29% от респондентите са категорични, че това се е отразило и зле на физическото им състояние. Около един на всеки четирима смятат, че техните взаимоотношения с колеги са се влошили в периода на пандемията, а като основна причина се посочва липсата на комуникация „лице в лице“.

Прегарянето на работа е проблем сред младото поколение. За родените след 2000 г. и тези между 1985 и 2000 г. има 10% по-голяма вероятност да изпаднат в професионално прегаряне в сравнение с поколението преди тях – 1965-1985 г. Освен това жените са по-склонни към проблеми с менталното здраве – 33%, отколкото мъжете 29 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *