Работата в горещините: Какви са разпоредбите за безопасни условия на труд в страните от ЕС

След като за пръв път в историята на Великобритания бе обявен червен код за екстремни горещини, Британският работнически синдикат (GMB) призова възможно най-скоро да бъде приет закон за защита на работниците от принуждаване да работят при опасно високи температури.

Призивът им повдига въпроса относно това кога е твърде горещо за работа и защо държавите нямат ясни и стриктни регулации.

В Обединеното кралство няма регламент, който да определя колко горещо трябва да бъде на работното място, за да може работникът основателно да поиска да бъде изпратен вкъщи. В насоките за здраве и безопасност се изисква работното място да бъде “комфортно”, но се дефинира само прекомерният студ, като се посочва, че температурата не трябва да пада под 16 градуса по Целзий в офис среда или 13 градуса, ако работата е физически натоварваща.

Не се споменава горна граница, която вероятно не е била смятана за необходима преди няколко десетилетия, но сега е актуален въпрос.

Изненадващо е, че страните, които са свикнали много повече с високите температури, не са много по-добре подготвени.

На ниво Европейски съюз няма общо правило, което да определя максималната допустима температура на работното място. Но някои страни са въвели свои собствени.

Във Франция Кодексът на труда, който определя трудовото законодателство на страната, не определя максимална температура на работното място, но изисква от работодателите да гарантират, че работниците им могат да изпълняват работата си при безопасни условия, което може да включва и защитата им от рисковете, свързани с екстремните горещини.

Съгласно един от членовете на Кодекса работодателите в строителния сектор трябва да осигуряват на работниците си най-малко 3 литра вода на ден, което може да се счита за ключово облекчение през горещите дни.

Друга разпоредба позволява на работниците да прекъснат работата си, когато преценят, че има непосредствена опасност за живота им. Дали обаче това включва горещините, подлежи на тълкуване и не е изрично дефинирано в закона.

Трудовото законодателство на Италия не определя максимална допустима температура на работното място, но подобно на Франция изисква от работодателите да се уверят, че работниците им са в състояние да изпълняват работата си безопасно.

Според решение на висшия апелативен съд на страната от 2015 г. работниците имат право да прекъснат дейността си, без да губят доходи или да бъдат уволнени, ако работодателят им не гарантира безопасни условия на труд или ги кара да работят при “забранителни” температури.

В решението от 2015 г. съдът се произнася по дело, свързано с изключително ниски температури, но няма причина същото указание да не се прилага и за опасно високи.

С покачването на температурите в Германия, както и в по-голямата част от Западна Европа, германците също започнаха да се интересуват какви са техните права, когато става въпрос за работата в горещините, точно както учениците имат право да не ходят на училище в такива условия през летните месеци.

Германия определя максималната температура на работното място от 26 градуса по Целзий при нормални обстоятелства, но това не е ограничение, записано в закона. Ако температурата надхвърли тези стойности, работодателите трябва да гарантират, че работниците продължават дейността си безопасно, включително да осигурят питейна вода, когато термометърът достигне 30 градуса по Целзий, и да позволяват почивки.

Когато температурата на работното място достигне над 35 градуса по Целзий, то се счита за “неподходящо” за работа освен ако не се вземат допълнителни мерки. Това не означава, че на работниците е позволено да се приберат вкъщи, а по-скоро работодателите трябва да се погрижат помещението да бъде охладено.

В сравнение с другите споменати страни Испания регулира доста ясно максималната температура на работното място.

Националният институт за хигиена и безопасност на труда на страната посочва, че за работа в офис е необходима температура между 17 и 27 градуса по Целзий, докато работата, която изисква леки физически усилия, трябва да се извършва при температура между 14 и 25.

Ако работодателят не спазва тези изисквания, работниците могат да го докладват на съответния държавен орган или на работническия синдикат, за да се уверят, че спазва закона.

Разбира се, и в четирите държави националните насоки изискват от работодателите да полагат грижи за персонала си, а някои дори позволяват на работниците да прекъснат дейността си в случай на опасно високи температури. Въпреки това не е ясно колко често работниците могат успешно да се противопоставят на работата в изключително горещи условия.

Работническите профсъюзи обаче се опитват да накарат правителствата да дефинират законова рамка за максималната температура, над която не трябва да се работи, какъвто е случаят в Обединеното кралство и Италия, и можем да очакваме, че темата ще става все по-оспорвана, тъй като планетата се затопля и горещите вълни зачестяват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *