Работници от АПИ на протест за по-високи заплати, блокираха “Хемус”

Пореден протест за по-високи доходи беше проведен на 13 декември. Недоволството си от ниските заплати този път изразиха работници и служители от Агенция “Пътна инфраструктура”. Те блокираха движението по магистрала “Хемус”, като затвориха за движение лявата тръба на тунел “Витиня”, в която трафикът е двупосочен заради ремонт на съседната.

Протестът бе иницииран от Синдикат “Пътно дело” към КНСБ. Председателят му Малина Кованджиева посочи, че възнагражденията в АПИ са унизително ниски и не са променяни от 23 месеца. Средната заплата в областните пътни управления е 1000-1100 лв.

Освен за 30% ръст на възнагражденията, пътните инженери настояха и за заплащане на извънредния труд в почивни и празнични дни, подобряване на условията на работа, сключване на застраховка “трудова злополука” заради опасните и рискови условия и ситуации.

Димитър Коцев, зам.-председател на синдиката, уточни, че служителите в АПИ са с ненормиран работен ден. Нашата дейност е техническа – от превантивни ремонти на републиканската пътна мрежа, подмяна на пътни знаци, дейности при катастрофи, посочи Коцев. Той не е съгласен с упреците, че при проблем с поддръжката на пътищата се обвинява АПИ. По думите му през годините никой от ръководството не е обяснил естеството на работата.

На протеста присъства и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, който напомни, че конфедерацията настоява минималната заплата да е 850 лева от 1 януари 2023 г. и да бъде внесен нов бюджет.

След протеста бе проведена среща с новия председател на Управителния съвет на АПИ Венцислав Ангелов. Тя се състоя по негова покана, като той увери, че се търсят варианти за ръст на заплатите. Ангелов се ангажира да направи всичко възможно за увеличение от 1 януари. То ще е до 20% според резултатите от провежданите атестации в агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *