Работниците на онлайн гигант излязоха в 24-часова стачка в Италия

Работниците на Amazon в Италия планират 24-часова стачка на 22 март след като се провалиха преговорите с ръководството на компанията за условията на труд, съобщи агенция “Ройтерс”.

Най-големият в света онлайн търговец има 8500 служители в Италия и това ще бъде първата им обща стачка. От Европейската конфедерация на профсъюзите изразиха солидарност и пълна подкрепа за действията им.

Наскоро синдикатите поискаха компанията да преразгледа някои условия в договорите на служителите като натовареност, работни смени, условия по договорите, ваучери за храна, бонуси, обвързани с резултатите, и поемане на разходи за пътувания. Профсъюзите настояха и да бъдат намалени работните часове на шофьорите в логистиката.

Според Amazon пък твърденията на синдикатите са неверни и ръководството вече се е срещало с техни представители два пъти през януари.

Стачката ще обхване всички служители на компанията във веригата за доставки, дейностите в логистичните центрове и разнасянето на стоките в Италия.

Amazon често е сочен като един от примерите за трудно водене на диалог със синдикалните структури.

През януари Амазон обяви, че ще отвори още два логистични центъра в Италия, в които ще инвестира 230 млн. евро. Миналата година около една трета от персонала в център за доставки в Централна Италия пък стачкува с искане за засилване на мерките за безопасност за работниците на фона на извънредното положение, предизвикано от пандемията от коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *