Радостина Желева: Изградили сме вътрешна организация, за да сме по-близо до хората

Радостина Желева е председател на синдикалната организация на КНСБ в Община Стара Загора, която обединява над 700 членове. Интервюто е взето след провелия през април Осми конгрес на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО).

 

– С какво се сблъсквате във всекидневната си работа като председател? Предполагам, че сте много близо до проблемите на хората и техните очаквания от синдиката?

– Да, близо съм до хората, назначени по трудови правоотношения. Все още нямаме споразумение за присъединяване на колегите, които са държавни служители по Закона за държавния служител. Проблемите са като навсякъде – ниски възнаграждения, неизплащане на извънреден и допълнителен труд, работно и представително облекло. При нас все още няма постигнато споразумение с работодателя за представително облекло за служителите, които са по трудово правоотношение, тъй като няма законов текст за това. Продължаваме диалога в тази посока, нищо не се постига лесно, но полагаме усилия. Радвам се, че имаме много добър диалог с кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. С Цанка Ганева, която е финансистът на общината, със секретаря Делян Иванов сме в много добри служебни и колегиални отношения. Диалогът върви, надявам се и за в бъдеще да остане така – с взаимни компромиси и добро желание.

– Успявате ли да привлечете нови членове?

– Трябва да призная, че хората сами проявяват интерес. Новите служители научават от колегите, интересуват се какво е синдикат, питат каква полза им носи. Имаме разписан Колективен трудов договор, който е достъпен, всеки може да се запознае. В общи линии, тъй като сме голяма организация и няма как да обхвана всички над 700 членове, имаме изградена вътрешна организация. Тя е с 18 председатели на първични структури, което е в голяма помощ за дейността, тъй като с 18 човека, плюс 9 в синдикалния комитет, можем по-бързо да се организираме за взимане на решения. Те автоматично след това стигат до всички членове. Така че по отношение на членството колегите, които са председатели, споделят кой проявява интерес, имаме типова молба и декларация. Колегата, който иска да стане член, декларира и съгласие да бъде удържан членският внос от заплатата. При нас преди години беше на ръка, но откакто съм председател, е по ведомост. По този начин първо е по-лесно, второ и не по-маловажно, е наистина реалният членски внос.

– В началото на новия мандат – какви са очакванията от федерацията, а и от КНСБ през следващите 5 години?

– Разбира се, очакванията са все в положителна посока. Основно те са свързани с доходите. Всички знаем и за това разделение, което бе наложено през 2012 г. от министъра на финансите тогава Симеон Дянков. То страшно много настройва колегите един срещу друг – тези, които са по трудови правоотношения и тези, които са държавни служители. Лично аз не смятам, че тази ситуация ще се промени, но се надявам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *