Разработват робот, който да се грижи за възрастни и болни

Германски специалисти разработват хуманоиден робот, който да може да се грижи за възрастни хора и да поставя диагнози, съобщи БТА, позовавайки се на АФП.

Роботът “Гарми” изглежда като всяка друга машина от този вид – стои на платформа с колела, оборудван е с изкуствени ръце и има черен екран с два сини кръга, които плуват върху него като очи. Но за пенсионирания лекар Гьонтер Щайнебах “това е мечта”, която би могла да направи възможно поставянето на диагнози и лечението, а в дългосрочен план може би и осигуряването на грижи.

Хуманоидът “Гарми” е проектиран от десетина изследователи, специализирани в гериатрониката – нова дисциплина, която използва нови технологии в услуга на гериатрията. Те работят в Гармиш-Партенкирхен, като са прикрепени към Техническия университет в Мюнхен.

Изборът на курорта в Баварските Алпи не е случаен – в Гармиш-Партенкирхен живеят голям брой възрастни хора. Германия е с един от най-високите проценти на застаряване в света.

Тъй като медицинските сестри недостигат, целта на изследователите е да се въведат роботи в здравните заведения, старческите домове или домовете на възрастните хора и по този начин да се избегне необходимостта лекарите да пътуват до различни места.

Лекарите ще оценяват работата на робота от разстояние, което може да бъде особено полезно за хора, живеещи в отдалечени места.

Многофункционалните роботи вероятно ще могат да сервират храна, да отварят бутилка вода, да викат помощ в случай на падане или да организират видеочат със семейството и приятелите.

Засега не е известно кога Гарми ще бъде готов за масово производство и използване в ежедневието. Все още не са изчислени разходите за производството и използването му. “Трябва да стигнем дотам, статистиката го показва, това е спешно. До 2030 г. трябва да сме в състояние да интегрираме този вид технология в нашето общество”, убеден е д-р Насери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *