Рени Джагалова: Чрез музиката и танца на ХХ-ия детски етнофестивал отново ще покажем колко цветен и красив е светът

‘- Тази година ще се проведе 20-ият юбилеен Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа” след принудително тригодишно прекъсване заради ковид пандемията. Как ще подновите традицията?

– Международният детски етнофестивал живее в сърцата на участници, докоснали се до празника от цялата страна и чужбина. Фестивалът се провежда всяка година от 2001 г. в Летния театър на с. Минерални бани, Хасковска област и има своето специално място както в програмата на КНСБ и БФ „Желязко Христов“ като организатори, така и в Културния календар на Община Минерални бани като съорганизатори и домакини. Етнофестивалът е очакван празник от талантливи деца от страната, от съседните Балкански страни и от по-далечни държави, които традиционно участват на фестивалната сцена – Молдова, Грузия, Индия.

Отсъствието на фестивала от културните събития в региона през последните три години остави усещането за празнота и подчерта колко много липсва на участници, публиката и гости.

Тази година ще се проведе 20-тото юбилейно издание на детския празник и отново ще покажем колко цветен и колоритен е нашия свят, колко е хармоничен и красив именно поради разнообразието от култури на различните етноси. И това ще се случи чрез универсалния език на музиката и танца, който не се нуждае от превод.

– Традиционно фестивалът събира на своята сцена деца от целия регион. Колко предвиждате да са участниците през тази година?

– През фестивалните дни на последните проведени етнофестивали се представяха над 120 групи и индивидуални изпълнители от училища, центрове, школи и читалища от страната и чужбина. Събирали сме около 2000 участника, заедно със своите художествени ръководители, придружители и гости. Имахме щастието да се наслаждаваме всяка година на творчеството на различни етноси от цяла България и от чужбина – Босна и Херцеговина, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция, Грузия, Молдова, Индия. Прекъсването на традиционното провеждане на празника за три години показа колко чакано и търсено събитие е детския етно фестивал. Тази година отново очакваме близо 2000 участници, придружители и гости от страната, от различни етнически общности, от Балканските страни, от Молдова, Индия и за първи път от Индонезия.

– Как могат да заявят участие желаещите да се включат във фестивала?

– Право на участие в детския етнофестивал имат деца от 5 до 18 години – певци, инструменталисти и танцьори. Информация за регламента за участие (по категории и възрастови групи), финансови условия, срокове и др. може да намерите в сайта на фестивала – https://fond-knsb.com/ . В срок до 15 април желаещите да участват в етнофестивала могат да се регистрират като попълнят през сайта на фестивала електронен формуляр (Заявление за участие).

Организаторите поемат разходите за настаняване – по една нощувка на участниците от България, които са на разстояние повече от 100 км от мястото на провеждане на фестивала и по три нощувки на участниците от чужбина. Съгласно регламента за участие с цел осигуряване на ресурс за организиране и провеждане на фестивала е определена вноска за участие от изпълнителите в размер на 35 лв. на участник за групите и индивидуалните изпълнители от България и по 50 лв. за участниците от чужбина. При възникнали въпроси можете да се свържете с директора на фестивала – Рени Джагалова на телефон 0884458554.

– Каква ще е съпътстващата програма на фестивала?

– Специален гост на 20-и Юбилеен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ ще бъде Нели Андреева – дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“. Създател и диригент на Хор „Нуша“. Преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Нели Андреева ще проведе майсторски клас, по време на който ще баде разучена една българска народна песен, като се наблегне на орнаментиката в песента. Участникът, който най-добре изпълни песента, ще има възможност да участва в заключителния Галаконцерт на фестивала.

Паралелно с конкурсната програма на детския етнофестивал участници и гости ще могат да се запознаят с традиционни български художествени занаяти, със съдействието на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти.

В партньорство с Българска асоциация на пострадалите при катастрофи ще запознаем децата с това какво трябва да знаем, за да се предпазим на пътя и колко е важна превенцията за безопасното движение по пътищата.

Жителите на с. Минерални бани ще представят на участници и гости традиционни кулинарни изкушения. Екскурзовод от Община Минерални бани ще запознае по-любознателните гости на фестивала със забележителностите в района.

 

Лица за контакт:

За участници от България:

Рени Джагалова – 02/4010423; 0884458554; е-mail: rpsaltova@citub.netrdzhagalova@gmail.com

За участници от чужбина:

Гергана Дойнова 35924010439; 359899331966; Fax: +359 2 988 5969; e-mail: gdoynova@citub.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *