Рени Джагалова: Кампанията “Не си сам” досега подпомогна 170 членове на синдиката с общо 45 хил. лв.

Рени Джагалова е секретар на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” към КНСБ. Тя следи пряко изпълнението на благотворителната кампания “Не си сам”, започнала на 1 май тази година, за да подпомогне заболели с COVID-19 членове на КНСБ.

– Благотворителната кампания „Не си сам“ продължава вече втори месец. Колко са към момента синдикални членове, заболели с COVID-19, получили подкрепа?

– До момента са подпомогнати 170 членове на КНСБ, заболели от COVID – 19. 72 от заразените синдикални членове са медици и здравни работници и членуват във Федерация на синдикатите от здравеопазването.

– От самото начало на кампанията много федерации, регионални структури и физически лица откликнаха с целева финансова помощ. Какъв е към момента мобилизираният ресурс?

– Част от основните членове на КНСБ разполагат с действащи фондове за подпомагане на техните членове. Съобразно утвърдените правила за изплащане на помощи за Кампанията „Не си сам”, Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” помага на членове от сектори, в които не са сформирани през годините фондове за социална помощ и не са предвидени други механизми за подпомагане.

Федерация на синдикатите от здравеопазването на КНСБ поема изплащането на еднократни помощи за заболелите членове на федерацията чрез действащ фонд за подпомагане, по правила и критерии на ФСЗ. До момента от федерацията са изплатени 25 хил. лв., като са подпомогнати с по 350 лв. 72 заболели синдикални членове от болниците в гр. Бургас, гр. Пазарджик, гр. Плевен, гр. Смолян, гр. Ямбол,  УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ – гр. София, Център за спешна медицинска помощ – гр. София, Детско и училищно здравеопазване – гр. София, и РЗИ – гр. Благоевград.

По обявената банкова сметка на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” в подкрепа на кампанията са постъпили близо 20 хил. лв. С дарения са включиха няколко от основните членове, регионални съвети и синдикални организации на КНСБ, а именно:  Синдикатът на българските учители, Федерацията на независимите синдикати от държавното управление, Федерация на независимите синдикати на миньорите, Съюза на транспортните синдикати в България, Федерация на независимите синдикати в земеделието, Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост, Федерация на синдикатите от Военнопромишления комплекс, Национален банков синдикат, Регионален съвет на КНСБ – Перник, Регионален съвет на КНСБ – Бургас, Регионален съвет на КНСБ – Добрич, Синдикални организации на КНСБ при „Аурубис България”, „Елаците мед”, Общински съвет – с. Лесичово, КЦМ, „Каолин” ЕАД , „Пристанище Лом” , Община Алфатар, Общински КС на СБУ при ДГ 17, СО на КНСБ при „Защитени жилища за лица с умствена изостаналост” и други синдикални организации и физически лица.

От Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” са изплатени помощи на 98 членове на КНСБ, в размер общо на 15 хил. лв. Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост осигури допълнителна помощ от 50 лв. за членовете на федерацията към изплатената помощ от благотворителния фонд (150 лв. на 67 членове). Общо от ФНСОЛП са доплатени 3 хил. лв. От Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и Национален браншов синдикат „Водоснабдител” са добавени още 1300 лв. помощи за членове на двете федерации. Общият размер на всички изплатени 170 еднократни помощи в рамките на Благотворителната кампения „Не си сам” е 45 хил. лв.

– Вирусът все още е активен и периодично избухват огнища в предприятия. Какво показват наблюденията Ви на база на постъпилите заявления за подкрепа – увеличават ли се те през последните седмици?

– През последните дни получихме информация за нови 28 членове на КНСБ, заразени с COVID – 19, от тях 16 работещи в „Каолин” ЕАД – гр. Сеново, област Русе, още 7 членове в „Нитекс” АД – гр. Доспат, област Смолян, 4 медици в МБАЛ – гр. Ямбол и една медицинска сестра от Детско и училищно здравеопазване – район Красно село, гр. София. Опасността от заразяване с вируса не е отминала и е важно да се спазват всички препоръки и предписания за прилагане на противоепидемични мерки.

За да сме обективни в констатацията си дали броят на заразените расте, е редно да се сравняват съпоставими данни. Например, процентно съотношение на брой заразени към брой тестувани по периоди.

– Благотворителният фонд подпомага и деца на загинали при трудови злополуки работници. Колко дечица получават стипендии в момента?

– От 1998 г. благотворителния фонд изплаща стипендии на деца, загубили родител при трудова злополука. Някои от децата са загубили единия от родителите си, други са загубили и двамата си родители. Стипендиите са в размер на 50 лв. на месец и се изплащат докато децата завършат средното си образование. През месец май 6 от стипендиантите на фонда завършиха своето образование. Така общият брой на подпомаганите деца от месец юни намалява с 6-те пораснали деца, от 45 на 39.

– Заради сложната ситуация покрай вируса тази година бе отложено юбилейното провеждане на етнофестивала „Децата на Балканите – с духовност в Европа“. Кой е вашият най-ярък спомен от годините, в които участвате в организацията му?

– Международният детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа”, посветен на 1-ви юни – Международния ден на детето, е стартирал преди 20 години по идея на тогавашния лидер на КНСБ – проф. д-р Желязко Христов. Детският етнофестивал се провежда всяка година на 31 май и 1 юни в Летния театър на красивото родопско селище Минерални бани, област Хасково. От началото на тази година бяхме започнали организацията на двадесето юбилейно издание на детския празник. Събитието е изключително пъстро, колоритно, зареждащо, вдъхновяващо и носещо в себе си духа на различните етноси и култури.

Всяка година на фестивалната сцена се представят над 100 групови и индивидуални изпълнители, представители на различни етноси и националналности от страната и чужбина. Децата се запознават с традициите на различните народи и културното разнообразие на света. Миналата година наш гост беше знаменитата Валя Балканска, която проведе вълнуваща среща с малките певци и инструменталисти – участници в етнофестивала. Убедена съм, че участниците винаги ще помнят тази среща. Вярвам, че всички деца, които са се докоснали до атмосферата по време на детския етнофестивал, винаги  ще носят преживянато в сърцата си.

Ежегодно посрещаме около 2000 участници, придружители и гости на фестивала. Всички тези деца си тръгват заредени с емоция и вдъхновени да създават нови още по-добри изпълнения, които да представят на следващото издание на празника.

Организационният комитет на етнофестивала, а и художествените ръководители и вокални педагози, всички искрено съжаляваме за това, че се наложи това изключително събитие да бъде отложено, поради настъпилата пандемична обстановка свързана с разпространението на COVID – 19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *