С анекс към КТД: Минималната основна заплата на учителите става 1709 лв.

Заплатите на педагозите се увеличават с 15 процента със задна дата от 1 януари 2023 г. Това предвижда подписан на 10 август анекс към Kолективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование.

Той бе парафиран от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. Янка Такева, председателя на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов, председателя на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, представители на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България и на Сдружението на директорите в средното образование в Република България.

За увеличението на възнагражденията в приетия на 28 юли бюджет за тази година бяха осигурени 524 млн. лв.

С подписания днес анекс минималната основна заплата на учителите става 1709 лева. Това е размерът и за всички останали педагогически специалисти – ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини. Досега минималното възнаграждение бе 1486 лв.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лв., а за главните учители и главните възпитатели – 1831 лв. Директорите ще получават най-малко 2082 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите – 1926 лв.

„По този начин правителството гарантира националния приоритет за поддържане на ниво на учителските заплати от 125% от средното възнаграждение в страната“, напомни проф. Цоков. По думите му само благодарение на добър и конструктивен диалог със социалните партньори могат да се намерят най-добрите решения за системата. „Радвам се, че с държавния бюджет гарантирахме както заплащанията на заетите в образованието, така и продължаването на започналите ремонти и модернизация на училища и общежития в страната“, допълни министърът.

В бюджета за тази година залегна и предложението на Синдиката на българските учители за средства за храна на децата в предучилищното и училищното образование и за разходите за транспорт на педагогическите специалисти. За целта са предвидени 15 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *