С промяна в КТД – сестрите в яслите и детските градини също в платен служебен отпуск при епидемии

Във връзка с усложнената обстановка в страната ни и работата на професионалистите по здравни грижи в Детските ясли и детските градини ФСЗ-КНСБ внесе в Отрасловия съвет на здравеопазването искане за промяна на чл. 40 от Браншовия отраслов колективен трудов договор, подписан през 2018 година.

В чл. 40 е записано, че за работещите в училищно здравеопазване дните, обявени по независещи от страните по трудово правоотношение причини, като епидемии, енергийни кризи и др., се считат за платен служебен отпуск по смисъла на чл. 161, ал.1 от Кодекса на труда.

Искането на ФСЗ е в този член да се добави и детско и училищно здравеопазване. По този начин правото за ползване на такъв отпуск придобиват и медицинските сестри, работещи в детските ясли и детските градини.

Медицинските специалисти в детско и училищно здравеопазване изпълняват едни и същи трудови функции в период на извънредно положение, епидемии и др.

Промяната е съгласувана със социалните партньори и подписана от страна на ФСЗ от председателя на федерацията д-р Иван Кокалов. Структурите на ФСЗ ще бъдат уведомени за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *