СБУ отличи победителите в Седмия международен конкурс, посветен на дейностите по интереси в образованието

Синдикатът на българските учители отличи на тържествена церемония в края на август победителите в Седмия международен конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности (занимания по интереси) – за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците”. Наградите бяха връчени от председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева, министъра на образованието Красимир Вълчев и президента на КНСБ Пламен Димитров. Конкурсът е организиран от СБУ и е под патронажа на Министерството на образованието и науката.

От 26 до 31 август, при спазване на всички епидемиологични изисквания, свързани с пандемията от Ковид-19, в Саниторно-оздравителния комплекс „Камчия“ за седма поредна година се проведе форум, посветен на дейностите по интереси в системата на предучилищното и училищното образование. Той е организиран от СБУ с подкрепата на СОК „Камчия“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“ под патронажа на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

Семинарът бе заключителна част от едноименния конкурс, организиран по идея на СБУ, който тази година бе на тема: „Екологичното образование и възпитание в образователните институции за формиране на гражданска отговорност и социална ангажираност у децата и учениците“. В него участваха над 200 учители и специалисти, работещи в сферата на извънкласната дейност от детската градина до дванадесети клас, от центровете за подкрепа на личностното развитие, директори и др. Те имаха възможността да обобщят и мултиплицират добрия педагогически опит, да изразят лична позиция и да предложат авторски решения на поставените проблеми във връзка с един от най-важните и актуални световни проблеми – промените в климата и устойчивото развитие, както и възпитанието на младото поколение в ценностите на екологичната отговорност и социална ангажираност.

Номинираните на призови места в отделните категории на конкурса представиха публично своите разработки. Журито, което тази година оцени участниците в конкурса, бе с председател проф. д-р Нели Бояджиева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, и членове: Величка Николова, директор на 144 СУ „Народни будители“, гр. София, и Таня Леонидова, дългогодишен редактор във в. „Учителско дело“, част от организационния екип на конкурса в предишните му шест издания.

Участниците в семинара дискутираха политиките на СБУ в подкрепа на Екологичното образование и възпитание в образователните институции и участваха в творчески работилници.

Сред гостите на събитието бяха още инж. Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, Албена Михайлова, главен секретар на МОН, Благовеста Борчева, държавен експерт в Дирекция „Приобщаващо образование“ на МОН, Татяна Досева, директор на НДД, Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование“ в Община Варна, Венцеслава Генова, началник на РУО на МОН – Варна, Георги Маринов – началник на РУО на МОН – Габрово, проф. Димитър Веселинов, директор на ДИУУ към СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Росица Пенкова и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *