СБУ проведе международна конференция “Изкуствен интелект и образование”

Синдикатът на българските учители проведе на 6 юли международна конференция “Изкуствен интелект и образование”. Тя се състоя в навечерието на Осмия редовен конгрес на синдиката и бе организирана с подкрепата на Фондация Фридрих Еберет България.

Форумът бе открит от председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева, зам.-министъра на образованието Емилия Лазарова, директора на Европейския синдикален комитет по образование Сюзан Флокан, вицепрезидента на КНСБ Даниела Алексиева.

Участие взеха и президентът на конфедерацията Пламен Димитров, директорът на ИССИО Любослав Костов, психологът Ирена Соколова, председатели и генерални секретари на учителски синдикати от Турция, Гърция, Северна Македония, Косово, Черна Гора, Румъния, Кипър, Полша, Словакия, Италия, Португалия, Нидерландия, Казахстан и Таджикистан. Присъстваха и учители, университетски преподаватели, социални партньори.

Лидерът на СБУ обясни, че целта на форума е на темата за ролята на изкуствения интелект в образованието да се погледне от друг ракурс. Дискутирани бяха предизвикателствата и възможностите за образованието, които произтичат от навлизането на дигиталните технологии, необходимостта от регулации и запазване на водещата роля на човешкия фактор.

Такева апелира МОН да разпише ясни правила за използването на изкуствения интелект в образователната система. Тя напомни, че по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 500 млн. за изграждане на STEM центрове и въвеждане на иновации в образованието. “Ще поискаме в рамките на един месец новият екип в МОН да разработи план стратегия как изкуственият интелект ще подпомага дейността на българските учители и как ще променим качеството на учебния процес”, каза Такева и допълни, че синдикатът настоява и да има отделен раздел в Колективния трудов договор за регулиране на изкуствения интелект.

Съюзан Флокан акцентира върху въздействието на изкуствения интелект върху процеса на обучение и как той не може да замени ролята на преподавателите за изграждане на критично мислене на учениците. За справяне с предизвикателствата по думите ѝ са необходими повече публични инвестиции в образованието. Темата трябва да е и във фокуса на социалния диалог.

Дигитализацията в училище не би могла да се случи без учителите, които могат разумно да използват новите технологии, в това число и изкуствения интелект, каза заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. По думите ѝ технологиите ще внест големи промени, но нищо не може да замени общуването и възпитанието, които учителят дава.

„Изкуственият интелект е част от бъдещето, което идва и от тази неизбежна трансформацията в образованието. Във всеки един етап обаче ще бъде ключова ролята на учителя и преценката му как да се възползва от тези иновации. Дигитализацията е ключова, защото тя ще помогне и за персонализиране на обучението, за намаляване на административните задачи и ще даде повече възможности за общуване с учениците“, каза Лазарова.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров акцентира, че трябва да се минимизират рисковете, които произтичат от дигитализацията, като ключовият е експоненциалното развитие на изкуствения интелект и превръщането му в реална заплаха за човечеството, вече осъзната и от технологичните лидери.

Директорът на ИССИО и главен икономист на КНСБ Любослав Костов представи доклад “Изкуствен интелект и образование”. Той обърна внимание, че оценката дали действията, свързани с изкуствения интелект, които се предприемат в момента, ще може да се направи обективно след 50 години. Костов представи данни от международно изследване, което показва, че до момента инвестициите в изкуствен интелект са за над 2 трилиона долара, а очакванията са, че той ще повлияе най-силно именно върху сферата на образованието. Директорът на ИССИО даде конкретни примери за приложения, които могат да се интегрират в образователния процес, така че да допълнят учителя, не и да го заместят, защото емпатията е това, което машините не притежават.

Психологът Ирена Соколова пък представи доклад “Социално – емоционалният компонент за изграждане на добродетели у младите хора и ролята на изкуствения интелект”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *