СБУ връчи 24-тите награди “Учител на годината”

Синдикатът на българските учители отличи на 14 май победителите в 24-ия национален конкурс “Учител на годината”.

Номинираните и наградените проследиха събитието виртуално и имаха възможност да се включат и да благодарят чрез онлайн платформа. Официални гости на церемонията, водена от председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева и журналистът Драгомир Драганов, бяха президентът на КНСБ Пламен Димитров, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-областният управител на София Живка Първанова, главният секретар на МОН Албена Михайлова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова и др.

Янка Такева наблегна на ролята и важността на българските учители за развитието на обществото, на мъдростта и отдадеността им. “Днес най-добрите учители, които имаха достойнството и професионализма да защитят своята позиция са тук, на екраните”, каза тя. Такева обяви номинираните и победителите в направление пре­ду­чи­лищ­но въз­пи­та­ние и под­го­тов­ка и изтъкна, че няма друга държава в света, която да отбелязва 135 г. предучилищен сектор. Това говори за натрупан опит, за невероятна подготовка на учителите в детските градини. 85% от тях са завършили магистратура, 35 на сто са с професионална квалификационна степен, 6% имат второ висше образование, посочи лидерът на СБУ.  В категорията бяха отличени Анна Калфина от 126 ДГ “Тинтява” в София и Лидия Начева от ДГ “Вечерница” в Благоевград.

Кметът на София обяви наградените в направление начално образование – Георги Георгиев, СУ “Климент Охридски”, Варна и Цанка Косева, Велико Търново. Фандъкова поздрави Янка Такева за желанието да се насърчават най-добрите в образователната система и подчерта, че за 4 години учителската заплата е удвоена, което е знак към обществото за важността на професията, но и към младите хора, за да се насочат към нея.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров също изтъкна, че през последните няколко години с общи усилия са направени значителни стъпки за подобряване на благосъстоянието на учителите. Тази задача продължава да стои пред нас и занапред. Независимо кое е правителството, дали е служебно, или не, каза той. Той обяви победителите в направлението за хуманитарни науки – Ваня Николова от ОУ “Иван Вазов”, Монтана и Гергана Драгиева, НПМГ “Акад. Любомир Чакалов”, София.

В при­ро­до-ма­те­ма­ти­чес­ко направление бе отличена Зорница Денкова, ПМГ в град Габрово. Ваня Ангелска от СУ “Васил Левски”, Севлиево и Константин Фиданчев, 144 СУ “Народни будители”, София получиха призовете в раздел из­кус­т­ва и спорт. В направление ди­рек­то­ри и заместник-ди­рек­то­ри бяха наградени Жаклин Харалампиева, ДГ “Соня” във Велико Търново и Мария Тонкова, директор на ямболската строителна гимназия “Кольо Фичето”.

В категорията за млади учители отличия получиха Йорданка Неделчева, учител и психолог в училище “Христо Смирненски”, село Вакарел, Ихтиман и Пламена Иванова от ДГ “Здравец”, село Първомайци, Горна Оряховица.

Отличените получават статуетка, звънец, грамота и книга, а номинираните – грамота. Специални награди има и от областния управител на град София.

Пламен Димитров закри церемонията с думите: Поклон пред вас, будители на нацията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *