Симеон Карамихов: Наш приоритет е запазването на въгледобива

Симеон Карамихов е председател на синдикалната организация към ФНСМ в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД от около две години.

С него разговаряхме след провелия се на 29 ноември Федерален съвет на Федерацията на независимите синдикати на миньорите.

Той казва, че приоритет на синдиката във всички бъдещи негови дейности е запазването на въгледобива и съответно на българската енергетика.

 

– Коя е движещата сила за един млад човек като Вас да се присъедини към синдикалното движение, а и да поеме позицията на синдикален председател?

– Мой колега беше председател на организацията в предприятието, а покрай него се запалих и аз, както се казва. Да отстояваме правата на работниците, да имаме възможностите и инструментите да направим нещо в името на това хората да са по-добре.

– Можете ли да споделите дали имате действащ колективен трудов договор и ключови условия, за които се споразумяхте с работодателя?

– Подписваме КТД веднъж на две години, като всяка година имаме анекс към него. Тази година го преподписахме. В него се споразумяхме за увеличение на заплатите с 6,6% средно годишно. Също така имаме и споразумение за противоинфлационна мярка. Тя се изразява в допълнителни 200 лева към заплатата за всеки работник, независимо от заплатата и длъжността му, защото според нас инфлацията за всички е една.

– Доволни ли са колегите Ви от тези условия? И предвид естеството на труда Ви, удовлетворени ли са работниците в предприятието от възнагражденията си?

– По принцип всеки човек трябва да цени труда си. На фона на условията и заплатите в други предприятия определено са доволни.

– Как оценявате диалога с работодателя Ви?

– Има разбирателство, правят се отстъпки и от тяхна, и от наша страна. Все пак не е редно да бъдем популисти и да искаме неща, което няма как да се осъществят.

– От много време КНСБ настоява здравето и безопасността на работа да бъдат гарантирани и през колективното трудово договаряне. Това уредено ли е в предприятието, в което работите?

– По отношение на условията на труд в нашето предприятие се спазват драконовски мерки. Това е един от аспектите в трудовия процес, на който се набляга най-много. Има изградени златни правила, сред които са задължително носене на лични предпазни средства, недопускането на хора под действието на опиати на територията на предприятието и куп други, които се спазват стриктно и се държи на това.

– По Ваши наблюдения дали важи същото и в други предприятия? В последно време чести ли са трудовите злополуки в сектора?

– При нас инциденти почти не се случват. Ако има такива, те са леки. Правилата са така измислени, за да намалят инцидентите до минимум. В частните предприятия от сектора правилата се спазват.

– По време на разширеното заседание на Федералния съвет бяха обсъдени основни акценти от дейността на ФНСМ, състоянието на сектора и бъдещите предизвикателства в него. Според Вас кой е приоритетът на синдиката?

– Приоритет за нас е да направим всичко възможно да запазим въгледобива. Няма ли въгледобив, няма да има и българска енергетика, поне не такава, каквато е в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *