Синдикалният свят в Деня за достоен труд: Не на ниските доходи!

Цените на енергията, храните и други стоки от първа необходимост се покачват до такива нива, че хвърлят в бедност милиони работещи. На този фон някои правителства, икономисти и централни банкери им казват, че повишаването на заплатите, за да могат да издържат на инфлацията, е неприемливо.

Това трябва да спре, а правителствата да управляват в интерес на хората, се казва в позиция на Международната конфедерация на профсъюзите във връзка със Световния ден за достоен труд, 7 октомври. Тази година той е посветен на осигуряването на справедливо заплащане за всички работници.

Проблемът с ниските възнаграждения на фона на високите нива на инфлацията води до все повече протестни синдикални действия по света. КНСБ е сред организациите, започнали мащабни кампании с настояване за ръст на заплатите. Националната протестна акция “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата” стартира на 19 септември в София, след което се разгърна в много градове и предприятия. Тя ще продължи до постигане на целта за договаряне с работодателите на по-високи възнаграждения.

Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, коментира днес: “Глобалният индекс на правата на МКП за 2022 г. разкри, че още повече страни нарушават основните права на работниците, включително правото на колективно договаряне. Това е репресия по отношение на заплатите и тя трябва да спре. Правителствата трябва да насърчават колективното договаряне, вместо да позволяват на работодателите и банкерите да тласкат работниците към бедност, дори когато производителността на труда расте. От 2005 г. насам производителността на труда се е увеличила с 37% в световен мащаб, но икономическите ползи от това са отказани на самите хора, които произвеждат стоките и услугите. В същото време производителността на капитала е в застой, тъй като компаниите не инвестират в необходимия производствен капацитет, а предпочитат да укриват огромни суми в данъчни убежища и да финансират луксозния начин на живот на акционерите и собствениците на компаниите. Справедливостта на заплащането, заедно с универсалната социална защита, е в основата на новия социален договор, от който светът отчаяно се нуждае, за да осигури финансова сигурност на домакинствата и устойчива икономика.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *