СТСБ организира форум “ЗаЕдно за елиминиране на насилието над жени“

В Международния ден за елиминиране на насилието над жени – 25 ноември, Съюзът на транспортните синдикати в България проведе онлайн форум под наслов „ЗаЕдно за елиминиране на насилието над жени“.

„От 2009 г. водим кампания за прекратяване на насилието над жени, което сега, в пандемията, доби ужасяващи размери. Имаме нужда от подкрепата на правителство, неправителствени организации, институции, лидери и власти за справянето с този порок. Не можем да очакваме хармонично общество, ако не сложим край на този позорен феномен. Нулева толерантност към насилието във всичките му форми – това е нашето послание. Призоваваме за незабавна ратификация на Конвенция 190 на МОТ“, акцентира Екатерина Йорданова.

Националният секретар на КНСБ Величка Микова представи Конвенция 190 на МОТ. Директорът на „Център за развитие на устойчиви общности“ запозна участниците с възможностите за икономическо овластяване на жени, жертви на насилие у дома и на работа Станимира Хаджимитова. Мира Василева, психолог и член на „Зонта клуб София“ представи проекта „Не на кибер насилието над жени и деца“.

По време на форума беше представено решението на Управителния съвет на СТСБ за изпращане на писмо до парламентарно представените партии, в което СТСБ призовава за спешна ратификация на Конвенция 190 на МОТ, която адресира насилието и тормоза в света на труда.

СТСБ стартира и подписка с максимално широк обхват – сред партньори, членове и неправителствени организации, с която апелираме да се предприемат незабавни мерки за приемането на документа. Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова е сред създателите на Конвенция 190. Тя взе участие и в провелия се на 25 ноември Изпълнителен съвет на Европейската федерация на транспортните работници (ЕТФ), където в качеството си на неин вицепрезидент участва в приемането на резолюция към всички членове и държавни власти в Европа за ратификацията на Конвенцията в спешен порядък.

С форума СТСБ даде старт и на участието си в глобалната кампания на ООН против насилието над жени от 25 ноември до 10 декември, озаглавена „Да направим света оранжев! Да спрем насилието над жени сега!“.#OrangeTheWorld #16days

По данни на ООН, след началото на пандемията, насилието над жени в света е нарастнало в пъти, добивайки небивали размери. Организацията призовава за действия и инвестиции за насърчаването на равенството между половете, като изрично насочва усилията си към всички форми на насилие над жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *