СТСБ събра доброволци от всички възрасти и краища на България за Розобер 2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Кампанията #РозаДАмасцена печели все повече съмишленици*

На 22 май Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) стартира участието си в Розобер 2020 с над 80 членове и симпатизанти от цялата страна, които дойдоха заедно с близките и семействата си, за да дарят своя доброволен труд за брането на националния ни символ – българската роза Дамасцена. В продължение на няколко дни в масивите край Карлово и селата Розино, Дъбене, Иганово малки и големи с обич събирахме богатството на България. Чета РодАна и Ария България също се включиха за втора поредна година в инициативата на СТСБ.

Паралелно с това, от 24 до 27 май в град Карлово се проведе и първата част на проекта “вХОД ДОБРОВОЛЕЦ” на партньорската фондация „Европейско бъдеще“, чиято цел е популяризиране на доброволния труд сред младите хора чрез включване в привлекателна и свързана с българската култура и традиция дейност. Младежите участваха в Розобер 2020 и така се присъединиха към кампанията на СТСБ в подкрепа на отглеждането, развитието, разпространението и защитата на българската маслодайна роза.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][gem_gallery gallery_gallery=”2832″ gallery_type=”grid” gallery_layout=”4x” gallery_style=”metro” gaps_size=”42″ metro_max_row_height=”280″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Розобер 2020 все още е в разгара си, и ние ще използваме възможността да участваме в него още веднъж! От 4 до 7 юни предстои да бъде обучена втората група младежи-доброволци, които също ще се включат в събирането на розовия цвят. Целевата група на проекта са млади хора на възраст между 18 и 29 години, които имат желание за гражданска активност.

“Какво по-лесно от това, когато има недостиг на работна ръка една държава от 7 милиона да отиде и да събере символа си” – коментира председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, за която съхранението на българския национален символ е лична кауза от години – “Доброволчеството е епизодична помощ и протегната ръка в случай на нужда. Ние не сме тук, за да вземем хляба на хората, за които това е препитание. Ние искаме те да са осигурени, добре платени и щастливи работници. Тук сме, за да споделим обичта към розата, да се докоснем до розовия цвят, да усетим неговия аромат. Вярвам, че всеки българин е хубаво да го направи поне веднъж в живота си!”, допълни тя.

Надежда Станева, член на Женския комитет на СТСБ, регионален координатор на СТСБ и  застъпник на кампанията #РозаДАмасцена сподели: „Българската маслодайна роза не е просто символ на България, по нея е правен световният стандарт за розовото масло и смятам, че ние трябва да го възродим. Роза Дамасцена е и ще бъде живото доказателство, че нас ни има!“

Председателят на Младежкия комитет на СТСБ Алина Милушева коментира: “Преди две години сложихме творческо начало на кампанията със стихотворението на младия автор Костадин Пулев

“Розата в прахта”, което превърнахме в призив към всички българи – да извадим българския национален символ от прахта, да браним достойството на розата от Розовата долина, да я обичаме и да я съхраним заедно. Щастливи сме да виждаме как с всяка изминала година ставаме все повече доброволци и посланици на розата.”
Розопроизводителите откликнаха с радост и благодарност на инициативата на СТСБ, а хората от региона споделиха, че вече се носят легенди за доброволците в Розовата долина.

Росана Обрешкова, доброволец и поддръжник на кампанията  #РозаДАмасцена от 2019 г., открива силен емоционален и личен мотив за завръщането си в Розовата долина: “След седмици на социална изолация и оскъдни срещи с природата, възможността да прекарам един ден от изгрев до залез под ласкавите лъчи на майското слънце и нежния пролетен вятър сред райската Розова градина на България е незаменима и удовлетворяваща! Особено когато съм сред съмишленици и помагам за случването на нещо прекрасно и истински българско като Розобера и розопроизводството. Искам това да ми се случва още много, много пъти!”

Председателят на СТСБ  Екатерина Йорданова си спомня какво я е подтикнало да стартира кампанията: “Българите сме благословени да отглеждаме и да се отъждествяваме с маслодайната роза Дамасцена. Когато през 2018 година я видяхме поругана и потъпкана, ние от СТСБ решихме да дадем своя, макар и малък принос, за да могат да ѝ се радват и тези, които идват след нас. Розата е свещен символ за България и е силната духовна връзка на всеки българин с Родината – както у нас, така и далеч извън границите на страната ни.”

  • Кампанията на МК на СТСБ #РозаДАмасцена стартира през 2018 г. в навечерието на ежегодните Празници на Розата в Карлово, по инициатива на председателя на СТСБ Екатерина Йорданова, Младежкия комитет на СТСБ, начело със съпредседателя Алина Милушева, и регионалния координатор на СТСБ за район Пловдив, член на ЖК на СТСБ Надежда Станева. Кампанията бе широко популяризирана по време на Осмия Конгрес на СТСБ през 2018 г. и редица следващи публични изяви на Съюза. Тя получи подкрепата и на Управителния съвет на СТСБ, който на свое заседание от 21 май 2018 г. прие решение членовете на СТСБ да даряват доброволен труд за бране на маслодайни рози през 2019 г. В изпълнение на това решение, СТСБ се включи с доброволен труд в Розобер 2019, като вдъхнови и привлече за участие и своите партньори от Ария България и Балкански център за устойчиво развитие (БИУР). От 2019 г. и чета РодАна е ревностен поддръжник на кампанията, а нейните членове – активни участници в Розобер 2019 и 2020.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *