СТСБ започна подписка за ратифициране на Конвенция 190

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) стартира подписка за ратифицирането на Конвенция 190 на МОТ.

На 20 декември в централата на синдиката в рамките на състоялия се Съюзен съвет се проведе събрание за учредяване на инициативен комитет за организиране на национална местна гражданска инициатива за ратифициране на приетата през 2019 г. Конвенция 190 на Международната организация на труда. Тя касае  превенцията и защитата от насилие в света на труда.

Националната инициатива ще се реализира чрез подписка, организирана от 7-членен инициативен комитет с председател лидерът на СТСБ Екатерина Йорданова. Тя ще е на територията на цялата страна и след това ще бъде изпратена в Народното събрание.

Според закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, националната гражданска инициатива се организира по решение на събрание на не по-малко от 50 граждани с избирателни права. Председателят на СТСБ подложи на гласуване инициативата за набиране на подписи. Присъстващите гласуваха единодушно “за”, като за старт на подписката бе обявен 22 декември. За отговорници по места бяха избрани лидерите на синдикалните ни организации в Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Карлово и София.

Целта на подписката е да акцентира върху неотложността на задвижването на процедурата от Народното събрание. “Насилието не само на работното място, но и домашното насилие достигат все по-големи размери, вследствие на пандемията. На 10 декември призовахме народните представители с писмо, в което аргументирахме подробно необходимостта от спешна ратификация на Конвенция 190 на МОТ – един готов механизъм за противодействие срещу насилието и тормоза, в който, за да стане факт, вложихме множество усилия през годините, заедно с колеги от цял свят. Днешната подписка, която започваме да разпространяваме, е в подкрепа на писмото ни, като се надяваме тези наши действия, редом с устойчивата ни кампания против насилието, да ускорят процеса и в крайна сметка да доведат до очаквания резултат”, аргументира се Екатерина Йорданова пред членовете на Съюзния съвет.

Подписката ще се проведе в срок не по-дълъг от три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *