СТСБ засади райски ябълки в четири български града за Международния ден на мира

Регионални представители на Младежкия комитет на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ), подкрепени от синдикалните организации по места, засадиха райски ябълки в четири български града, по повод Международния ден на мира

На 21 септември 2020 г., когато отбелязваме Международния ден на мира, представители на Младежките комитети и синдикални организации на СТСБ в Карлово, Русе, Варна и Бургас засадиха по места дръвчета от вида Malus diospyros, чиито плодове познаваме като райски ябълки. Акцията беше символичен акт на подкрепа за 17-те цели за устойчиво развитие на ООН до 2030 г., които СТСБ е припознала и като свои след приемането им през септември 2015 г. и за чието постигане Младежкият комитет, лидерите и активистите, заедно с членове на СТСБ, са провели поредица от събития през годините до днес.

„Райската ябълка е символ на мира. Тази година засаждането на дръвчетата в градовете от нашите представители е символен акт, който изразява подкрепата ни към цел номер 16 на ООН – за мир и справедливост, чрез правосъдие и демокрация. Вярвам, че засадените през 2020г. райски ябълки чрез своя растеж и красота ще предават образно и занапред посланието на СТСБ. Разположихме дръвчетата в четири точки на България – Карлово, Русе, Варна и Бургас, като символ на мира, правосъдието и демокрацията в четирите краища на света.“, заяви председателят на СТСБ Екатерина Йорданова в Деня на мира.

Алина Милушева, съпредседател на Младежкия комитет на СТСБ и посланик на цел номер 16 на ООН, изрази искрена благодарност за участието им в акцията по засаждане към организациите по места и техните лидери, като ги увери в силната подкрепа от страна на СТСБ към 16-та цел на ООН, която е на фокус и в която единият стълб е мирът, а другите два – правосъдието и демокрацията. Тя припомни и останалите цели за устойчиво развитие на ООН, а именно – изкореняване на бедността, край на глада, добро здраве, качествено образование, равенство между половете, чиста вода, възобновяема енергия, сигурна работа и икономически растеж, иновации и инфраструктура, намаляване на неравенствата, устойчиви градове и общности, борба с климатичните промени, отговорно потребление, живот под водата и опазване на моретата и океаните, живот на земята и партньорства за целите, която обобщава всички предходни.

Тази година, в подкрепа на 16-та цел на ООН за мир, правосъдие и демокрация, в Карлово дръвчето на СТСБ беше засадено в градинката пред „Превозна служба“ – Карлово, на бул. „Теофан Райнов“. В инициативата взеха участие председателят и членовете на синдикалната организация и Младежкия комитет на СТСБ Вълко Станев, Николай Карабрайков, Мария Комитова, Донка Минкова, Румен Рашков, Атанаска Иванова, Вяра Кузманова,Дойчин Томбов, Елена Петрова и Гергина Митева.

В Русе символът на мира беше засаден „там, където започва българското морячество“ – в парка до паметника на моряка, непосредствено до р. Дунав. На място в инициативата участваха членове на синдикалната организация на СТСБ към „Параходство българско речно плаване“ АД, начело с председателя и член на Управителния съвет Иван Финашков и Михаела Савова, представител на Младежкия комитет и участник в социалния диалог на европейско ниво.

Във Варна за акцията отговаряше председателят на синдикалната организация на СТСБ Петя Шомова, заедно с Мартин Стефанов, Петър Машев и Десислава Иванова. С общи усилия те засадиха дръвчето-символ, в района на Летище „Варна“.

В Бургас райска ябълка беше засадена в градинката пред гаражите на „Бургасбус“ ЕООД. В инициативата се включиха председателят на синдикалната организация на СТСБ и член на Управителния съвет Николай Иванов, Недко Радев – представител на Младежкия комитет на СТСБ и наш представител в социалния диалог на европейско ниво, Пепа Богданова – секретар на КНСБ, Мария Костова – технически сътрудник, Николина Божерменова – ръководител ЗБУТ и Андрей Ангелов.

Припомняме, че през 2019г. Младежкият комитет на СТСБ също активно се включи в Международния ден на мира, със засаждане на четири чинара, символ на устойчивия мир и единство на народите по света, в комплекса „Камбаните“ в София, като част от инициативата на СТСБ за възраждане на монумента „Знаме на мира“. Тогава Екатерина Йорданова припомни на присъстващите, че вече имаме и Градина на мира в Докторската градина в центъра на София, където бяха засадени 17 рози от вида „Дамасцена“, в синхрон със 17-те цели на ООН.

Райските ябълки, част от тазгодишната кампания на СТСБ в четирите български града, ще бъдат оборудвани със специални табели, които ще напомнят на местните жители и гости за неотменимите ценности на мира и справедливостта в световен мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *