Танцов състав “Чудесия” спечели голямата награда на 20-ия Международен детски етнофестивал

Представителният танцов състав “Чудесия” от град Пазарджик спечели голямата награда на 20-ия юбилеен Международен детски етнофестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа” в Минерални бани.

Фестивалът бе организиран от КНСБ и Благотворителен фонд “Проф. д-р Желязко Христов” със съдействието на община Минерални бани и завърши късно снощи на сцената на Летния театър.

Наградите на победителите бяха връчени от вицепрезидента на КНСБ Даниела Алексиева, председателя на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева и кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер.

Най-много награди в десетте категории грабнаха изпълнителите от общински танцов център “Галаксико” – Димитровград. Специалната награда на СБУ бе връчена на Йоана Стефанова от Средно училище “Йордан Йовков”, град Кърджали.

Две журита оценяваха изпълненията на участниците – за танцово изкуство и за музикално изпълнение. Журито в раздел “Певци и инструменталисти” бе в състав проф. Елена Кутева, Нели Андреева, Даниел Спасов и Снежана Полихронова Кърнолски. Изпълненията в раздел “Танцови изпълнители” бяха оценявани от проф. д-р Антон Андонов, Цветанка Гергинова, Ружа Пенева и Анатолий Клочков.

Пълният списък с всички наградени можете да видите тук.

През двата фестивални дни – на 31 май и на Международния ден на детето – 1 юни, фестивалът събра близо 2000 деца и гости от България, Босна и Херцеговина, Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Той завърши с галаконцерт на номинираните изпълнители, като в него се включиха и участниците, отличили се по време на съпътстващия майсторски клас на Нели Андреева.

Свои изпълнения на фестивалната сцена представиха 50 групи и 80 индивидуални изпълнители от 19 области и 26 населени места в България, както и 17 танцови групи и индивидуални изпълнители от чужбина. Представени бяха над 70 училища, читалища, детски градини, центрове и школи от България и извън пределите на страната ни.

Медиен партньор бе Българската национална телевизия, която ще изготви два концерта с изпълнения на най-добре представилите се участници през двата фестивални дни. Те ще бъдат излъчени по БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 4. Студио „Мелодия“ бе сред партньорите на събитието и засне всички изпълнения от фестивалната програма.

Основател през 2001 година на детския фестивал е проф. д-р Желязко Христов. Основната идея, заложена още със създаването на етнофестивала, е да се разкрие красотата на света в неговото разнообразие от етноси и националности. Етнофестивалът носи послания за единство и общо бъдеще на Балканите, Европа и света. Стремежът е децата да бъдат научени на толерантност и уважение към културните и духовни ценности на различните етноси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *